De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Boeken uit 'De Parels van Chabot' #1: Eenzaam, maar niet alleen

16-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1376 keer bekeken
  •  
chabot-eenzaam
Tijdens 'De Parels van Chabot' bespreken Bart, Splinter, Maurits en Sebastiaan Chabot het mooiste uit hun boekenkast. Deze week met het thema 'eenzaam, maar niet alleen'. Hieronder de titels die zij uitkozen:

Splinter: Een tevreden lach - Andreas Burnier

"Boeken kunnen je vriendje zijn, je vriendinnetje, je maatje zijn" aldus Splinter Chabot. Andreas Burnier is een pseudoniem van criminologe Ronnie Dessaur en volgens Splinter mag zij niet vergeten worden. 'Een tevreden lach' is haar debutroman en verscheen in 1965 en werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Het boek beschrijft de zoektocht van Simone naar wie ze is en zou willen zijn, maar ook haar verlangen naar menselijk contact. Concepten als gender en seksualiteit krijgen een eigen plek in dit verhaal. Hierdoor is het boek nog steeds actueel.

Maurits: Ik weet waarom gekooide vogels zingen - Maya Angelou

Maurits koos voor een boek van Maya Angelou, een Amerikaanse schrijfster en dichter. 'Ik weet waarom gekooide vogels zingen' is een autobiografie en gaat over de jeugd van Angelou. "Wat mij er heel erg in aansprak, ik ben een witte man en heb zelf nooit racisme aan de lijve ondervonden, maar in dat boek lees je hoe diep dat snijdt. En wat dat betekent, hoe zij bejegend wordt, dat lees je door de ogen van een kind. Dat maakt op mij diepe indruk" aldus Maurits.

Sebastiaan: Genesis en Exodus van de Bijbel

"Ik dacht 'wat is nou het oudste verhaal dat ik ken dat over eenzaamheid gaat'? 'Wie is de eerste eenzame van de samenleving?' En toen dacht ik 'verrek, Noach!'" aldus Sebastiaan die kiest voor 'Genesis' en 'Exodus' uit de bijbel. Genesis is het eerste bijbelboek en betekent begin of nieuwe start. Hierin staan o.a. de verhalen van Adam & Eva en Noach. Exodus betekent uittocht en gaat over de reis van het volk van Israël uit Egypte.

Bart: De breedsprakige dame - Maeve Brennan

Bart koos voor 'De breedsprakige dame', een boek met columns uit The New Yorker. "Het zijn columns die gaan over gewone New Yorkers in hun dagelijkse doen en laten in de jaren zestig" aldus Bart. Door deze columns kunnen we dat New York herbeleven.
Delen: