De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Boeken uit 'De Parels van Chabot' #2: Politieke boeken

15-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
849 keer bekeken
  •  
chabot-politiek
Tijdens 'De Parels van Chabot' bespreken Bart, Splinter, Maurits en Sebastiaan Chabot het mooiste uit hun boekenkast. Deze keer met het thema 'politieke boeken'. Hieronder de titels die zij uitkozen:

Maurits: Robert Caro - Working

Robert Caro stond bekend om zijn politieke biografieën over o.a. Robert Moses en Lyndon B. Johnson. In 'Working' geeft Caro een kijkje in zijn eigen leven en werk door middel van persoonlijke stukken. "Hij schrijft het onzichtbare zichtbaar, de achterkamertjes politiek en de deals die wij over het algemeen niet zien, dat haalt hij naar de voorgrond. En hij schrijft niet alleen over de grote leiders, maar maakt ook heel overzichtelijk hoe het ingrijpt op individuele levens" aldus Maurits.

Bart: Hunter Thompson - Fear and Loathing on the Campaign Trail

Dit boek, uit 1973, kijkt terug op de Amerikaanse verkiezingscampagne uit 1972. Richard Nixon werd toen opnieuw gekozen als President van de Verenigde Staten van Amerika. "En wat maakt die moet nou 48 jaar later nog relevant?" vraagt Bart "je kan op de plek van Nixon nu Trump invullen en daarmee is het boek nog ontzettend relevant." 

Sebastiaan: Muriel Spark - De beste jaren van juffrouw Brodie

De beste jaren van juffrouw Brodie is een humoristische roman. Juffrouw Brodie brengt haar uitverkoren zes leerlingen niet alleen traditionele schoolkennis bij, maar onderricht hen vooral in wereldse zaken als liefde, kunst en politiek. "Je hebt van die boeken die moet je elke drie of vier jaar weer lezen." Dat gevoel heeft Sebastiaan ook bij het boek van Muriel Spark. 

Splinter: Hillary Clinton - What Happened / Derk R. Stokmans - Straatcoach en strateeg, de opkomst van Diederik Samson

"Een ode aan de politieke memoires, in Nederland doen we dat niet zo veel helaas. Je moet altijd oppassen want een politicus gaat natuurlijk stofzuigen door zijn eigen geschiedenis, dus het is allemaal niet helemaal echt" aldus Splinter die ditmaal twee boeken mee nam.

In 'What Happend' schrijft Hillary Clinton over haar ervaringen als de Democratische presidentskandidaat tijdens de verkiezingen van 2016. "

'Straatcoach en strateeg' is het onthullende portret van een van Nederlands belangrijkste politici van deze tijd. Derk Stokmans volgde Samsom al voordat hij een bekende PvdA'er werd. Hij sprak veelvuldig met hem en met zijn vertrouwelingen. Hij volgde Samsom bij officiële en minder officiële gebeurtenissen, hij zocht hem op tijdens momenten van glorie en in ogenblikken van wanhoop.
Delen: