Worden singles gediscrimineerd?

  •  
19-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3791 keer bekeken
  •  
pexels-anna-shvets-3962283
Over dertig jaar bestaat de helft van Nederland uit singles en dat is een probleem, volgens theatermaker Marjon Moed. 

Vooralsnog is onze maatschappij helemaal niet ingericht op alleenstaanden, aldus Moed in Spijkers met Koppen. Sterker nog: singles worden gediscrimineerd.

Hoe zit dat? 
‘Het achterstellen van alleenstaanden gebeurt eigenlijk op heel veel gebieden’, volgens Moed. Door de overheid en door bedrijven, en op de woningmarkt is het probleem het grootst. Tijd voor een beetje bewustwording, vindt ze.

Die discriminatie, hoe ziet dat er in de praktijk uit?
‘Bijvoorbeeld bij de sportschool, daar kun je een sportpas krijgen voor een echtpaar: dan kunnen twee mensen, met twee kinderen, voor een veel goedkoper tarief sporten, terwijl als je dat met twee vrienden wil doen dat niet mag. Dan krijg je allebei een aparte pas.’

‘Vorige week was ik met een 87-jarige vrijgezelactivist aan het praten en die zei: “Nederland vaart wel dankzij de vrijgezel.” Toen dacht ik: dat klopt. Bijvoorbeeld als je doodgaat’, besluit Moed. ‘Dus je gaat dood en je hebt heel veel geld. Bijvoorbeeld zeshonderdduizend euro. Als je dat aan je partner nalaat, dan betaalt die daar nul procent belasting over. Maar als je diezelfde zeshonderdduizend euro aan een goede vriend nalaat, dan betaalt die vriend daar tweehonderdduizend euro belasting over.’
Ook in de supermarkt wordt het verschil duidelijk. Zo kopen veel vrijgezellen halve broden. Nou zou je denken: een half brood kost toch gewoon de helft van een heel brood. Nee, zo werkt dat niet. Waar een heel brood in de supermarkt €2,75 kost, betaal je voor een half brood €1,75. ‘De mensen die samen zijn krijgen al vijf boterhammen gratis, daar kan ik weer twee dagen van eten’, aldus Moed.

Het grootste probleem heeft te maken met vakanties. ‘Als je in je eentje naar een hotel gaat betaal je namelijk vaak een eenpersoonstoeslag. Dan betaal je dus ook voor het ontbijt van iemand die niet naast je in bed ligt.’

Vrijgezellen-maatschappij
Gelukkig past onze samenleving zich langzamerhand wel aan. Het vrijgezellenbestaan wordt steeds normaler. Het is tegenwoordig een stuk makkelijker om vrijgezel te zijn dan vroeger. De samenleving heeft zich voor een groot deel aangepast aan de nieuwe vorm waarin mensen vaker alleen leven. Dat begint volgens hoogleraar sociale demografie Jan Latten al bij het uit huis gaan. 60% van de jongeren die op zichzelf gaat wonen, gaat alleen. Vroeger was het gebruikelijk om vanuit het ouderlijk huis direct te gaan samenwonen met een liefdespartner.
Er ontstaan steeds meer mogelijkheden voor vrijgezellen om samen te leven zonder dat daar een relatie aan te pas komt. Zelfs het krijgen en opvoeden van een kind met iemand waar geen liefdesrelatie mee bestaat, is niet meer uitzonderlijk.

Toch blijft de norm voor veel mensen het hebben van een relatie. Schrijver en vrijgezel Romilde van Dongen merkt dat heel duidelijk. Ze is nu 37 en krijgt continu van haar omgeving te horen dat ze vaart moet maken met het vinden van een man, mocht ze nog kinderen willen. ‘Want na je vijfendertigste wordt het allemaal minder. Dat raakt je wel.’ Los van het krijgen van kinderen wordt het vrijgezellenbestaan door veel mensen bestempeld als een tussenfase waarin iemand zoekt naar een nieuwe partner.

Ideaalbeeld
Voor jongeren is het ideaalbeeld van huisje, boompje, beestje niet verdwenen. Latten: ‘Geluk is de algemene drijfveer; als je jong bent wil je dat met een partner. Als dat gelukkige gevoel aanhoudt en de relatie standhoudt is dat fijn. Als dat niet zo is, is het ook oké om alleen te zijn.’ Het is ook een mythe dat vrijgezellen minder gelukkig zijn dan mensen met een relatie. Je kan volgens Latten namelijk beter vrijgezel zijn dan in een ongelukkige relatie zitten. Maar zit je in een gelukkige relatie, dan ben je over het algemeen wel weer gelukkiger dan een vrijgezel.

'Alleen is oké'
Om die reden moet er, volgens Moed, nog een hoop gebeuren voor vrijgezelle Nederlanders om op gelijke voet te staan met gesettelde landgenoten. ‘Ik denk dat er heel veel dingen in de wet- en regelgeving aangepast moeten worden om ervoor te zorgen dat alleenstaanden niet meer gediscrimineerd kunnen worden en niet meer worden achtergesteld.’ Daarom pleit ze voor een alleenstaande-toetsing. ‘Als er beleid wordt gemaakt, kijk dan wat dat doet voor de alleenstaande.’ Daarvoor is ze de petitie ‘Alleen is oké’ gestart. ‘Die ga ik aanbieden aan de bekendste vrijgezel van Nederland: Mark Rutte.’
Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

marleenvanh
marleenvanh26 mei 2021 - 10:37

Ja en dat is niet nieuw. Inmiddels ben ik 64 en 21 jaar geleden getrouwd (ja ik was al 43 toen en ben dus echt een ervaringsdeskundige). Het meest zichtbaar was dat, in elk geval 'in mijn tijd', in de reiswereld. Ik heb meerdere (!) keren voor (veel) meer geld een (veel) slechtere kamer (dan koppels) gekregen in een hotel. Nou kon(kan) ik gelukkig goed praten (in 4 talen) en haalde bij de receptie dan alsnog mijn recht. Dat je als eenling, naar verhouding, voor sommige dingen (iets!) meer betaald kan ik begrijpen maar dan wel hetzelfde(!) krijgen voor dat geld! Voor wat betreft veel duurdere kleine(re) verpakkingen, daar heb je als koppel ook last van. Het meeste is (leuk voor de SGP en dat soort 'clubs') nog steeds afgestemd op 'de gezinnen' van -meestal- minimaal(!) 4 personen. Het kan natuurlijk niet met alles maar DE VRIEZER is hier het aangewezen apparaat. Ja, gewoon verdelen in porties die je verpakt in plastic zakjes (Prima materiaal, zolang je het maar niet in de natuur gooit) Ook, zoals in uw artikel al vermeld wordt, de woningmarkt en dan voornamelijk verhuurcorporaties. Eerst krijgen mensen voorrang omdat ze gaan trouwen en een gezin moeten (??) stichten, daarna omdat ze gaan scheiden..... EN zo komen de eenlingen elke keer weer (!) achteraan de de lijst. Ook daar liep ik, inmiddels 40 jaar geleden, al tegenaan, zelfs in een klein plaatsje in de Gelderse Achterhoek. Ook daar heeft mijn discussie-vaardigheid mij na enige tijd een goede dienst bewezen. Dat er verschillen zijn kan ik nog steeds begrijpen maar niet elke keer weer een bepaalde groep achteruit zetten wegens 'minder belangrijk'.

ElizabethW
ElizabethW24 mei 2021 - 3:13

LENDINGTREE® LENINGEN INC. Dit is goed nieuws van LendingTree inc, we bieden alle soorten leningen om aan uw gewenste wensen te voldoen. Of het nu gaat om een ​​lening om een ​​nieuw bedrijf te starten, een auto te kopen, een huis te kopen, nieuwe machines te kopen of uw schulden af ​​te betalen. Ik ben blij dat LendingTree, de meest vertrouwde online leningmaatschappij, hier is om te helpen. Neem contact met ons op via e-mail op (lendingtreegroupinc@gmail.com). Grote of onverwachte uitgaven kunnen bij iedereen op de loer liggen. Een persoonlijke lening krijgen voor onverwachte financiële problemen kan moeilijk zijn, zelfs zonder slechte kredietwaardigheid. Waar kunt u terecht als u een lening nodig heeft in Griekenland, Polen en Nederland? Het antwoord is de kredietverstrekker LendingTree, via (lendingtreegroupinc@gmail.com). Wanneer onverwachte regenval tijdens uw parade kost, laat LendingTree inc u helpen om dekking te vinden. Een persoonlijke lening kan de oplossing zijn om te voorkomen dat u overweldigd raakt wanneer de dagelijkse kosten van levensonderhoud beginnen op te lopen. Maar als u enkele minpunten op uw krediet heeft staan, kan het moeilijk zijn om het leningproduct te vinden dat u nodig heeft. Een lening krijgen via LendingTree inc is extreem snel en gemakkelijk. Of het nu gaat om een ​​persoonlijke lening, een autolening of een snelle lening, ons doel is om de beste online lening op de markt te zijn. De reden waarom u een lening afsluit, is geheel aan u. We vragen je niet om ons je leven te vertellen, maar we willen je helpen te bereiken wat je wilt. Neem vandaag nog contact met ons op via. E-mailadres: (lendingtreegroupinc@gmail.com) E-mailadres: (lending-tree@outlook.com) Website: http://www.landingtree.com Ga voor meer informatie naar (https://en.m.wikipedia.org/wiki/LendingTree)

marsgoddess
marsgoddess20 mei 2021 - 14:04

Veel mensen van 50+ en 60+ zijn ook alleen. Relatie over , of partner overleden. Lang niet iedereen zoekt een nieuwe partner. Ik ben momenteel al langer alleenstaand als volwassene, dan ik ooit een stel was. Dat is prima wat mij betreft, nu de maatschappij nog.