Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Papi & Pimps: Wat zijn e-pimps?

  •  
15-05-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1264 keer bekeken
  •  
Papi & Pimps - Mikey Papi Dinero

Papi & Pimps - Papi Mikey Dinero

© Lowiegraphy

In de jaren negentig en de jaren nul werden we volop gewaarschuwd voor de loverboy. Maar wie denkt dat dit fenomeen tot het verleden behoort, vergist zich. De loverboy heeft zich getransformeerd tot een nieuwe, digitale variant: de adult-only platform manager, beter bekend als de e-pimp.

In de tweedelige serie Papi & Pimps onderzoekt artiest Papi Mikey Dinero hoe pimpen er nu en in de toekomst uitziet. In de loop der tijd evolueerde de traditionele pooier op straat namelijk in een loverboy en anno nu in digitaal pimpen. Maar wie zijn deze digitale pimps? Op welke manier gaan zij in de online seksindustrie te werk en wat zijn de gevolgen voor degenen die het werk voor hun doen? In de eerste aflevering spreekt hij Michelle, een data-analist die onderzoek deed naar het gedrag van de groeiende groep e-pimps.

Wat doet een e-pimp?

Michelle: ‘Een e-pimp is een persoon die geld verdient door modellen via verschillende platformen, zoals OnlyFans, te verhandelen - of door met hun werk een deel van het geld te innen omdat je hen promoot of omdat je een deel van hun werk doet, bijvoorbeeld het praten met klanten.’ Het aantal online adult platformen (een platform voor volwassen individuen met als belangrijkste motief het vinden van een partner voor seksuele content, red.) is in de afgelopen jaren geëxplodeerd. Als digitale paddenstoelen schieten ze uit de grond. Volgens Michelle zijn hierdoor ook steeds meer mensen geïnteresseerd in geld verdienen via deze branche: ‘Dit zijn met name best wel jonge jongens die veel geld proberen te verdienen zonder dat ze moeten werken voor een baas. (…) ze willen eigenlijk een manier vinden om meer geld te verdienen dan anderen zonder dat ze er evenveel werk voor moeten doen.’

Een grote e-pimp uit Nederland is Thierry. Papi Mikey Dinero bezoekt hem in Bangkok. ‘Ik ben OnlyFans-manager; ik manage het account van modellen. Het enige wat een model hoeft te doen is de content maken, en voor de rest nemen we alles uit handen van het model. Ik doe een stukje marketing en we automatiseren het chatten met de modellen.’ Naast zijn werk als e-pimp verkoopt Thierry het management van modellen en geeft hij cursussen over het managen van OnlyFans-accounts. Inmiddels heeft hij honderd ‘studenten’ en creëert hij langzamerhand een kleine ‘e-pimp-army’. Maandelijks verdient hij rond de honderdduizend euro en hij houdt er een luxe levensstijl op na.

Waarom werken steeds meer pimps online?

Pimp Oscar verruilde zijn werk op de Amsterdamse Wallen voor pooierschap achter een bureau en laptop. E-pimping bracht hem meer zekerheid én veiligheid: ‘Als pooier ben je nooit veilig; je moet altijd alert zijn. Het is gewoon leven of dood. Je moet je mannetje staan, je kan niet als pussy op de straat staan.’ Als e-pimp is het leven veiliger voor zowel de sekswerkers als de pimps, volgens Oscar: ‘Voor mij is het veiliger; je bent niet meer buiten man. (…) wat men e-pimping noemt is voor mij interessant. Ik heb mijn vrouwen nog steeds. Voor hen is het óók een safer space, want ze zitten achter een scherm. Ze meeten niet meer in hun kamertje, waar ze zich uitkleden en wiepen, met vreemde mannen die aan je lijf zitten.’

Weten hoe e-pimps te werk gaan? Bekijk dan nu Papi & Pimps op NPO Start.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.