BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe ontstaat straattaal?

20 sep 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1607 keer bekeken
Patser adil en bilall
Straattaal is een belangrijk onderdeel geworden van de manier waarop jongeren met elkaar praten. Een heus dialect. Maar hoe ontstaat dat eigenlijk?
Straattaal is een taal ontstaan door woorden uit veschillende culturen en talen. Zo zitten er veel Arabische, ofwel Marokkaanse woorden in. Een voorbeeld daarvan is 'kifesh', dit betekent 'hoe' in het Arabisch. Ook is een groot deel afkomstig uit het Surinaams. 'Fakka' is een veelgebruikt woord in de straattaal. Dit is een afkorting van 'fawaka', wat 'hoe gaat het?' betekent in het Surinaams. Vaak worden woorden dus ook afgekort of samengevoegd. Zo ontstaat er een compleet nieuwe taal.
Valerie spreekt ook straattaal. In DWDD Summerschool vertelt ze aan Paulien Cornelisse dat het vooral voor jonge mensen is. 'Als ik ouder word ga ik deze woorden niet meer gebruiken. Dan ga ik niet meer in straattaal praten. We moeten het wel netjes houden. Mensen moeten me gewoon kunnen begrijpen. Het is nu een soort geheimtaal, zodat oudere mensen ons niet kunnen begrijpen.'
Volgens Sahil Amar Aïssa komen er steeds meer en meer woorden bij in het straattaal-woordenboek. 'Vol is vol.' Daarom riep hij een jaar geleden in Yung DWDD op om weer wat meer aandacht te besteden aan de vergeten Oudhollandse woorden. Denk aan woorden als 'konkelfoezen' en 'dingman'.
Er wordt in de film Patser ook veel gebruik gemaakt van straattaal. Woorden als 'drerrie', 'floes' en 'kifesh' komen voorbij. Onder anderen de regisseurs van de film, Adil en Bilall, leggen je uit wat deze woorden betekenen. 
Patser: Vlaams Straatwoordenboek (2019)
In de  S.P.E.L.show  onderzoekt Sahil hoe goed Astrid Joosten 'de takkie takkiekt'. Oftewel, hoe goed zij het doet in het gesprek. Astrid wordt meteen omgedoopt tot 'assie', wat ook wel hasj betekent. Vervolgens test Sahil haar kennis van straattaal. En dat blijkt nog best lastig voor Astrid. Maar uiteindelijk komt het allemaal goed. Aan het einde van de les spreekt Astrid vloeiend straat.
Sahil geeft Astrid straattaal les in de S.P.E.L.show (2019)
In 2008 werd de kennis van straattaal ook al eens goed getest door middel van het Straattaal Dictee. 
Groot Dictee der Nederlandse Straattaal (2008)
Patser is zondag 22 september om 20:15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Meer over:

patser

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar