Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Heb jij moeite met het betalen van je boodschappen, huur of energierekening? Deel je verhaal met ons hieronder.

Hoe is het voor een kind om op te groeien met twee moeders?

  •  
30-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
637 keer bekeken
  •  
IMG_6894
Is het anders voor een kind om op te groeien in een gay gezin? En welke vragen hebben jonge gay ouders?
Tijdens de zwangerschap van fotografe Annemarie Dekker en haar vriendin Eline, werd Annemarie nieuwsgierig: hoe is het eigenlijk voor een kind om op te groeien met twee moeders? Is dat écht zo anders dan opgroeien in een traditioneel gezin met een moeder en een vader?
‘Ik vroeg me af: hoe ziet zo’n leven er nou eigenlijk uit?’, zegt ze tegen Willemijn Veenhoven in De Nieuws BV . ‘Wij hadden veel heterogezinnen onder onze vrienden en in onze omgeving, maar we kenden zelf weinig gay gezinnen. We dachten: hoe gaat dat dan? Is het eigenlijk wel anders dan met een vader en een moeder? En praktisch: noemt je kind je dan allebei 'mama'?’ En nog meer van die dingen: wat doe je bij vaderdag? Hoe leg je het je zoontje uit als de kinderen uit zijn groep gaan vragen hoe het zit?
Saai
Ze trok erop uit met haar camera, fotografeerde de dagelijkse levens van 50 gay gezinnen en tekende de bijbehorende verhalen op. Wat ontdekte ze? ‘Het is eigenlijk niet echt anders. Best wel saai misschien. Kijk, ik ben natuurlijk ook niet de hele dag bezig met anders zijn, met lesbisch zijn. Je vormt gewoon een gezin, je hebt gewoon een liefdevolle relatie en je hebt samen een kind.
‘Papa’
Inmiddels is het zoontje van Annemarie twee jaar oud. Tegen één van zijn moeders zegt hij steeds ‘papa’ – niet steeds tegen dezelfde moeder overigens. ‘Dat wisselt een beetje. Het is een beetje willekeurig.’
Foto: Annemarie Dekker (uit de serie 'Gay Parents')

Meer over:

de nieuws bv, lhbti,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar