BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe groot is het probleem van mensenhandel?

3 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
554 keer bekeken
  •  
3FM zet zich komend najaar met Serious Request in voor de strijd tegen mensenhandel. Hoe groot is dat probleem? En hoe is de situatie in Nederland?
Stel je deze ramp eens voor: je wordt onder dwang uitgebuit. Je bent op de vlucht, in constante angst. En je bent niet vrij om over je eigen leven te beschikken.
Vermenigvuldig die ramp nu met 25 miljoen. Nu heb je een idee van de omvang en impact van mensenhandel, wereldwijd. Mensenhandel kent op dit moment namelijk 25 miljoen slachtoffers. 25.000.000 – laat dit getal even op je inwerken.
3FM en het Rode Kruis zetten zich hierom dit jaar in om aandacht te vragen voor het enorme drama, dat met name jongeren treft. ‘De meest bekende vorm is gedwongen uitbuiting in de seksindustrie, maar ook gedwongen arbeid en gedwongen criminaliteit zijn vormen van mensenhandel’, aldus 3FM. In de week vóór kerst trekken 3FM-dj’s van Goes naar Groningen en maken 24 uur per dag live radio. Dit alles met één doel: het inzamelen van geld voor het Rode Kruis.
Nederland
Mensenhandel is geen verhaal van verre landen. Mensenhandel komt overal voor, óók in Nederland. Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) registreert de slachtoffers in Nederland. ‘Slachtoffers van mensenhandel zijn niet alleen vrouwen, maar ook mannen’, schrijft de organisatie op de website over de situatie hier. 'Het meest voorkomende land van herkomst is Nederland. Andere veel voorkomende landen van herkomst zijn Bulgarije, Roemenië en Nigeria.’
Uitbuiting speelt zich onder meer af in de seksindustrie. Voor Filemon op de wallen (2017) sprak Filemon Wesselink Jolanda de Boer, Officier van Justitie. ‘Ik heb de afgelopen tien jaar onderzoek gedaan naar mensenhandel in Amsterdam. Er zijn keiharde veroordelingen door de rechtbank uitgesproken, in heel veel zaken waarbij mensen echt gewelddadig onderdrukt werden.’ De Boer spreekt van zo’n driehonderd zaken met gemiddeld steeds twee slachtoffers per zaak. In Amsterdam alleen.
Seksuele uitbuiting vindt trouwens niet alleen plaats op de wallen, maar ook steeds vaker in huizen van gewone mensen, schreven we eerder op deze site . ‘Denk aan thuisprostitutie en escort, gewoon vanuit de slaapkamer. Om meer inzicht te krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt, kwamen wij in contact met de 25-jarige lover-girl Amanda. Want ja, Lover-girls zijn de nieuwe pooiers. Maar dat maakt het niet minder gevaarlijk.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar