BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Dit plantje uit jouw tuin kan kankerpatiënten helpen?!

17 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1447 keer bekeken
  •  
Taxus - kankerpatiënten

Taxus

© Pexels

Zit je in jouw tuin van het lekkere weer te genieten? Kijk dan eens goed om je heen. Misschien heb je wel een wonderplantje in je tuin; deze kan kankerpatiënten helpen.

Het gaat om de takken van de taxus, een conifeerachtige. Deze takjes zijn goud waard, voor een specifieke groep mensen, namelijk mensen met kanker. Ben je van plan je taxushaag te snoeien? Dan staat de stichting Taxus Taxi te springen om jouw snoeisel.

Hoe zit dat?
‘In de taxusblaadjes zit een kankerremmende stof, die wordt toegevoegd aan de chemotherapie’, legt Werner Toonen, van de Taxus Taxi, uit in Jan-Willem Start Op. Maar niet alle takjes bevatten die stof: ‘Het zit alleen in het eenjarig schot van de taxus.’ Het snoeisel van iemand die zijn taxus ieder jaar snoeit is bruikbaar.

Normaal gesproken is de taxus hartstikke giftig; je moet het dus ook niet zomaar in je mond stoppen. In het geval van kankerpatiënten zit het net even anders. ‘We bestrijden gif met gif’, legt Toonen uit.
Hoeveel is er nodig?
Voor één sessie chemotherapie is overigens wel een kubieke meter jonge twijgjes nodig, meldt Vroege Vogels in 2014‘Er zijn heel veel naalden nodig om een heel klein beetje werkzame stof te krijgen’, volgens internist-oncoloog Jan Schellens. Vorig jaar werd er door de stichting ruim 410.000 kilo taxus opgehaald, dit jaar hoopt Toonen op een nog grotere buit. ‘Dit jaar hopen we richting de 500.000 te gaan. Maar het weer is ons niet gunstig gezind. (…) het was zo koud.’

Hoe werkt het?
Heb jij je taxus gesnoeid? Dan kan je via de website van de stichting een afspraak maken om de takken te laten ophalen. Vooralsnog rijdt de Taxus Taxi alleen in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Voor grote hoeveelheden taxus buiten dit gebied kan een uitzondering worden gemaakt. Dus: trommel al je buren op om dit weekend de taxus te snoeien.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

LeonL
LeonL17 jun 2021 - 15:14

Het moet uit de taboesfeer gehaald worden, en dat komt het ook steeds meer, maar een wietplant is ook te raden voor chronisch zieken, waaronder kankerpatiënten. Gelukkig mag je 5 eigen planten kweken voor eigen gebruik. Dus laten we de taxus en de wietplant naast elkaar zetten in de tuin.