Teken hier ons burgerinitiatief!

05-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
363738 keer bekeken
  •  
Abortus is geen misdaad_op wit

Abortus is geen misdaad vinden wij. Maar hier in Nederland staat abortus nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296). Officieel is het nog steeds strafbaar, ook al is het op dit moment onder bepaalde voorwaarden wel toegestaan.

Nú is het moment om dit voorgoed te veranderen. We zien in de Verenigde Staten, Polen en Hongarije wat er kan gebeuren met het recht op abortus als oprukkende conservatieve politieke krachten hun kans grijpen. 

Ook in Nederland is de regelgeving kwetsbaar. Omdat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is het geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel. Wij vinden dat het hier wél onderdeel van moet zijn. Zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet. En zodat abortus onder dezelfde wet- en regelgeving valt als bijvoorbeeld een behandeling door een medisch specialist in het ziekenhuis. Want abortus is géén misdaad.

Vind jij dit nou ook? Teken dan nu ons burgerinitiatief en strijd mee. We hebben minimaal 40.000 handtekeningen nodig. Deze actie is een initiatief van BNNVARA, Spuiten en Slikken en Humanistisch Verbond en we roepen de Tweede Kamer op om een wetswijziging door te voeren: 

Schrap Artikel 296 en haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht!

Vul hieronder je gegevens in. We hebben deze gegevens nodig om een geldig burgerinitiatief in te kunnen dienen. Deze gegevens worden nergens anders voor gebruikt. 

Vragen over het burgerinitiatief? Lees hier de FAQ. 

Over het Humanistisch Verbond
Het Humanistisch Verbond maakt zich sterk voor een vrije en menswaardige samenleving. We vinden dat je vrij moet kunnen zijn je leven zo vorm te geven zoals jij dat wil. Wie je wilt zijn, wat je gelooft, wie je liefhebt, en dus ook: wil je kinderen of niet? Vanuit die gedachte beschermen we de vrije keuze voor abortus. Want het anti-abortusgeluid groeit, ook in Nederland. Daarom voert het Humanistisch Verbond actie voor bufferzones bij abortusklinieken, hebben we gespreksgroepen voor mensen met een abortuservaring en hebben we de Abortusbuddy's en Ava opgericht: de belangenorganisatie rondom anticonceptie en abortus. Vanuit die vrijheid om je leven zelf vorm te geven zetten we ons ook in voor onder andere mensen die een geloof hebben verlaten, een humaan asielbeleid, LHBTI+-rechten, een duurzame samenleving en voor het recht om zelf keuzes over je dood te mogen maken. Deze acties zijn er dankzij onze leden en donateurs. Lees hier wat we doen en hoe je lid kunt worden!

Delen: