Op zijn minst een misleidende reclame-uiting, en onbegrijpelijk dat een site die zich profileert als met ‘onderdeel van een klimaatbureau’ zich in dergelijke termen uitlaat. Dat de C een succes kan zijn in ontwikkelingslanden (waar mensen vaak op open vuur koken), daarover is uitgebreid informatie te vinden op de site van de producent envirofit.org. HIER neemt die argumenten over en stelt dat zo (in ontwikkelingslanden) tot vier miljoen sterfgevallen worden voorkomen en een enorme CO2-reductie wordt bereikt. Door niet op een open vuur te stoken maar in een ‘stove’ leidt uiteraard tot een efficiënter energiegebruik, en nu dat in een afgesloten metalen stove gebeurt is ook het risico op brandwonden aanzienlijk kleiner. Ook het educatieve element is vertegenwoordigd. De afname in ontbossing toerekenen aan een geringere hoeveelheid hout benodigd voor een gelijk resultaat is eveneens te verantwoorden.
Een dergelijk apparaat in een Westers land toepassen met als brandstof ‘zelf gesprokkeld hout’ of ‘hout gekocht bij de DHZ-winkel is uiteraard geen CO2 besparing maar juist extra uitstoot. Hout is per definitie ‘opgeslagen CO2’ (C6H10O5). De energetische waarde van hout is veel lager dan van aardgas of van houtskool/briketten (i.t.t. de bewering van HIER). Met de bestelwagen naar de DHZ rijden om hout te kopen en dat vervolgens in de tuin ‘op te roken’ is geen reductie in CO2 uitstoot. De vermelding dat het hier om een besparing van 1 ton (!) CO2 gaat (1000 kilo) is absurd. SenterNovem/omrekentool berekent dat 1000 kilo CO2 gelijk staat aan 1675 KWh (elektrisch). Omgerekend komt 1675KWh overeen met > 1m3 hout (TNO: houtverbruik bij huishoudens). De door TNO gehanteerde calorische waarde van hout is 15,5Mj/kg (> 4,3KWh/kg) en 300kg/m3. Die ‘besparing’ is zo misschien haalbaar in vergelijking met een ‘open vuur’, maar dat is in Nederland zelfs verboden. Met 1675KWh kan een normaal huishouden 2 à 3 jaar (!) buiten koken op een inductiekookplaat.
Wel of niet correct?