BNNVARA Logo
NPO
Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Te lage radiator capaciteit (normen?)

Bijdrage door gebruiker
  •  
  •  
24-01-2006
  •  
9 antwoorden
  •  

Hallo

Ik zit met het volgende probleem: Ik woon sinds 2 maanden in een huurhuis. Na enige tijd vile het op dat de temperatuur in de huiskamer niet erg hoog werd. Na de thermostaat op 23 te zetten duurde het ongeveer 5 uur voordat het 18 graden werd (van 15). Natuurlijk heb ik de ketel onderzocht en ik kon niets vinden buiten dat het een 18 jaar oude ketel is die al jaren geen onderhoud heeft gehad. Maar de watertemperatuur is hoog genoeg (85-90). Verder onderzoek naar de oorzaak bracht mij tot de radiatoren in de huiskamer. Deze leken mij veel te klein.Dus ben ik aan het reken geslagen. De inhoud van de woonkamer is 94 m3. Ik heb 85 W/m3als woonkamer benodigde capaciteit. Hierop het ik een vermeerdering van 10% genomen voor een halfvrijstaand huisgenomen. Ik kom dus uit op een benodigde capaciteit van 8800 W. Er hangen 2 radiatoren in de woonkamer:Eentje van 500x1000 (mmxmm) van het type 22 (2 bladen 2 convectoren). Volgens tabellen vande anonieme bouwmarkten levert deze 1681 WEn een van 300x2250 (mmxmm) van het type 21.Deze staat niet vermeld in de tabellen maar ik voor het rekenvoorbeeld dan maar overschat en een afmeting van 400x2250 genomen. Deze levert 2538 W. Dus totale radiator capaciteit is 4219 W. Dat is een tekort van 4585 W. (eigelijk dus nog een groter tekort).

Kortom ik mis meer dan de helft van de radiator capaciteit. Nu heb ik hiermee mijn huurbaas benaderd. Hierop werd er een installatiebedrijf ingeschakeld om de situatie te beoordelen. Er werd het volgende verteld: " Meneer het is niet mogelijk dat een te lage capaciteit aanwezig is omdat er in de wijk 30 identieke woningen staan en die zijn voor de bouw goedgekeurd.", De enige oplossing is de verwarmingen boven dichter zetten om zo meer water door de woonkamer radiatoren te forceren.

Dit helpt natuurlijk wel een beetje. Dit neemt natuurlijk niet weg dat bij zo'n capaciteitstekort dit inregelen niet voldoende is (er wordt bij maximale temperatuur van de radiatoren een beperkt vermogen afgeleverd.) De radiatoren waren voor het inregelen al zeer heet. De opwarmtijd is iets verbetert (van 15 naar 19 in 5 uur).

Nu is mijn vraag na dit lange verhaal, zijn er regels waaraan de radiatorcapaciteit in een woonhuis aan moet voldoen. Zijn er normen die mijn huurbaas verplichten mij een goed leefklimaat te bieden. Sta ik mijn recht om van de huurbaas te eisen dat er nieuwe radiatoren moeten komen?

Verder is het misschien nuttig om mijn berekening te controleren. En misschien zijn er dingen die ik kan doen om mijn huis warmer te krijgen zonder het plaatsen van andere radiatoren. Alle hulp en suggesties zijn welkom.

PS :De ketel is een valiant uit 1986 en die maakt om de zoveel tijd eenhard geluid. De buizen resoneren dan mee met een mechanisch gedeelte in ketel (daar lijkt het tenminste op). Dit geluid houdt onmiddellijk op als ik de warmwater kraan aanzet. En keert na dichtzetten ook weer meteen terug. Het geluid is geen ruis of stroming (je hoort het als je op straat staat en spelen met de radiatorkranen heeft geen zin).Na een tijdje verdwijnt het geluid en het interval waarmee het terugkomt is steeds langer (meer dan een week) De ketel levert voldoende warmwater en stookt het verwarmingswater op tot constant 85-90 graden. (ja hij stookt de hele dag door om het 19 graden te krijgen. (ik ben bang voor mijn eerste gasrekening.)

Bij voorbaat dank

Bas

Delen:

Deze vraag is gesloten.
Het is niet meer mogelijk te antwoorden of te reageren. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vraag en antwoorden sluiten mogelijk niet langer aan op de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.