Een droom werd werkelijkheid. Twee jaar geleden kochten wij een fornuis merk: Boretti. 150 cm breed, 6 grote gaspitten en een grote sudderplaat, 2 ovens. Wij hebben een groot gezin van 10 personen. Wat het koken betreft zijn wij niet teleurgesteld. Er is voldoende ruimte op het kookgedeelte voor onze toch wel redelijk grote pannen. Echter, wanneer wij kip of ovenfriet op de roosters leggen, dan loopt na een half uur vocht en vettigheid uit de onderkant van de oven, langs de poten naar beneden en wel zo erg dat er zich al snel 4 behoorlijke plassen onder de oven vormen. Nieuwe rubbers mochten niet baten, de afzuiging werd zo aangepast dat deze continu afblies als je de ovens gebruikte had geen enkel resultaat. Boretti heeft erg zijn best gedaan. Uiteindelijk is het apparaat vervangen door een nieuw exemplaar. Prima service dus! Echter, het nieuwe apparaat is ook zo lek als een mandje. Deze ovens lekken nog harder! Na veel vijfen en zessen is er een mijnheer gekomen (schijnt van een onafhankelijk instituut) die onze oude oven zou testen. Deze man kwam bij ons thuis het nieuwe fornuis bekijken. Ik heb voor de gezelligheid negen kippenpoten in de oven gezet, kon hij gelijk mee-eten en zien wat voor gezellig waterballet zou ontstaan in onze keuken. De man was zeer verbaasd. Hij had direct geen trek meer in kip. Een aantal dagen later werden wij door hem gebeld. Hij had onze oude oven getest met dezelfde hoeveelheid kip en er ontstonden niet geringe plassen. Hij wist echter hoe dit voorkomen kon worden. Omdat Boretti dit probleem niet kende was er voor hun geen probleem!! Hij zou het apparaat uitgebreid testen. Vervolgens maandenlang niets gehoord. Dat is wel vaker een probleempje bij Boretti. Vrijwel standaard kwamen wij niet verder dan de telefoniste die ons dan verzekerde dat wij dezelfde dag teruggebeld zouden worden, wat dan niet gebeurde. Zo zijn we een paar maanden bezig geweest contact te krijgen. Er gebeurde niets. De oven lekte nog steeds! Nadat we uiteindelijk maar een aangetekende brief verzonden hadden met het verzoek of ze nu eindelijk 'ns het fatsoen op zouden kunnen brengen ons te informeren over de stand van zaken, kregen wij vanmiddag een brief waarin stond dat het fornuis prima functioneerde. Echter de grote hoeveelheid te bereiden voedsel bevat dermate veel vocht waardoor de condensontwikkeling eigenlijk door de thermische temperatuurverschillen tussen bnnen en buiten de oven niet te vermijden is. Om dit verschijnsel te verminderen adviseert boretti de oven voortaan op de conventionele stand te gebruiken, dat wil zeggen: boven en onderwarmte, met een ingestelde temperatuur van 250 graden en af en toe tijdens het bakken de deur gedurende 10 seconden open te trekken en weer te sluiten. Wij dienen ons ervan bewust te zijn dat dit fornuis is ontworpen met als doel gebruikt te worden voor normaal huishoudelijk gebruik. De mnier waarop wij deze nu gebruiken en waarop het fornuis is getest neigt naar professioneel gebruik voor grote hoeveelheden voedsel en daar is dit fornuis nu eenmaal niet voor gebouwd. Aldus de reactie van Boretti. Nu heb ik in mijn kookcarriëre toch aardig wat ovens versleten, De ene keer gaat er wat meer in dan de andere keer maar ik heb het toch nog nooit meegemaakt dat een oven begint te lekken. Soms ligt de oven vol met kip en friet, dan lekt dat ding. De oven lekt echter ook bij kleinere hoeveelheden. Ik vind negen stukjes kip nou niet bepaald een hoeveelheid waarvan je kunt zeggen dat dit professioneel gebruik genoemd kan worden. Ik heb een groot apparaat gekocht met grote ovens in de veronderstelling dat ik hierdoor een behoorlijke hoeveelheid voedsel kan bereiden. Zie ik dit fout, gaarne uw reacties.