L.S.
Wij hebben onze huidige (lineair dalende) hypotheek voor een bedrag van 180.000 euro afgesloten per 1-1-2004. De uiterste passeerdatum van onze nieuwe woning is 15 juni 2007, zodat onze nieuwe (spaar)hypotheek t.w.v. 385.000 euro uiterlijk vanaf die datum zal gaan lopen. Op die datum hebben wij 21.000 euro afgelost en bedraagt de resterende hypotheekschuld 159.000 euro.
Onze spaarhypotheek heeft een looptijd van 30 jaar en zal dus uitkeren in 2037. Nu weten we dat we voor het bedrag van 159.000 euro de laatste 3 jaar geen recht op hypotheekrenteaftrek meer zullen hebben, maar vragen ons af hoe het zit met de uitkering in 2037. We begrepen dat de belastingdienst bij uitkering in 2037 deze uitkering voor ons oorspronkelijke hypotheekbedrag (159.000 euro) zal belasten omdat de hypotheek langer dan 30 jaar heeft gelopen. Nu vragen we ons af wat er precies belast wordt in 2037 en welk bedrag we dan moeten afdragen aan de belastingdienst.
We hebben op zich de mogelijkheid om de hypotheek te splitsen in 2 delen. Daardoor worden de netto maandlasten echter 40 euro hoger. We vragen ons dus af of het verstandig is om dit te doen, of dat we beter aan het eind van de rit belasting kunnen afdragen over het hypotheekbedrag.
Verder nog een vraag over de uitkering op zich. De folders van de belastingdienst geven aan dat wanneer de uitkering van de kapitaalverzekering hoger is dan (in ons geval) 2 x de vrijstelling per persoon dat dan het rentebestanddeel van het resterende bedrag wordt belast.Nu vragen wij ons af hoe dat belast wordt,aangezien je dat bedrag meteen gebruikt om je woningschuld af te lossen. Wordt dat bedrag belast in box 1, zodat je in het uiterste geval 52% belasting betaald of in box 3?
We hebben nog tot het eind van de week om onze hypotheekofferte te ondertekenen. U zou ons een groot plezier doen wanneer u voor die tijd zou kunnen reageren.
Alvast bedankt,
Krista & Bjorn