BNNVARA Logo
NPO
Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!

Voorhuwelijkse schulden

Bijdrage door gebruiker
  •  
  •  
19-03-2006
  •  
4 antwoorden
  •  

Graag wil ik advies over schulden en scheiding van een vriendin.Het gaat over:- schulden die voor een huwelijk zijn aangegaan;- waardoor schuldsanering voor haar- een erfenis die daarvoor gebruikt gaat worden- aansprakelijk stellen ex.Ze is getrouwd geweest, heeft een zoontje (bijna 4) en is inmiddels sinds vorig jaar gescheiden. Ze is van 2001 t/m 2004 of 2005 getrouwd geweest. Nu zit ze in een schuldsanering, omdat haar ex-man schulden had van voor hun huwelijk (huurschulden uit 1993 en 1999) Ik weet niethet precieze bedrag, maar wel enkele duizenden euri en genoeg om deurwaarders aan de deur te krijgen (bij haar dus). Ze is in gemeenschap van goederen getrouwd geweest en wist niet van het bestaan van de schulden. Zij is daar nu de dupe van en deschulden worden via de Gemeentelijke Kredietbank gesaneerd.Dus geen WSNP.Hij betaalt geen alimentatie, daar heeft ze ook niet om gevraagd, op advies van volgens mij de scheidingsrechter. Hij betaalt toch nieten dat zou van haar uitkering af gaan. Bij hem kunnen ze niet aankloppen, omdat zijn adres onbekend is. Hij werkt waarschijnlijk wel,maar zwart en woont bij zijn nieuwe vriendin.Wat ik me dus afvraag is of zij wel aansprakelijk is voor de (volledige!) schulden die zijn aangegaan VOOR het huwelijk. En ik las ook ergens iets over de verjaring van schulden na 5 jaar! In het Burgelijk Wetboek vond ik een paar artikelen die daar over gaan en volgens mij hierop van toepassing zijn. (Wetboek: http://home.wanadoo.nl/r.scheffers/bw1_8.html#D1%201:D5%207)

Op http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=58123 vond ik; SchuldenWat gebeurt er met eventuele schulden na een echtscheiding?Aansprakelijkheid voor schulden na een scheiding geldt in ieder geval voor gewone huishoudelijke schulden. Beide partners blijven hiervoor ook na de scheiding aansprakelijk. Een huishoudelijke schuld is bijvoorbeeld een lopend krediet of een persoonlijke lening. Bij een gemeenschap van goederen zijn beide partners bovendien beiden aansprakelijk voor alle schulden die door hen zijn gemaakt tijdens het huwelijk. Heeft uw ex-echtgenoot bijvoorbeeld tijdens uw huwelijk een auto op afbetaling gekocht, dan kunnen zijn schuldeisers u na de scheiding daarop aanspreken.

Mocht zij alle schulden toch afbetaald hebben, kan zij hem daar dan achteraf nog voor aansprakelijk stellen denk je? Of in ieder geval voor de helft? Misschien een hopeloze zaak, "kale kip..." enzo, maar eigenlijkwil ze hem niet meer ontzien.

De erfenis is alleen voor haar van haar oma, volgens mij is er sprake van een "uitsluitingsclausule" en mag dus niet ten goede komen van de (ex)partner lijkt mij. Als ZIJN schulden daarmee afgelost worden, komt het hem toch ten goede?(http://www.sbvg.nl/content/view/65/77/)De erfenis is genoeg om de schulden af te lossen en dan houdt ze nog een paar duizend Euro over.

Kortom, er wordt haar een enorm onrecht aangedaan volgens mij door die ex-.Zij heeft er geen probleem mee om de helft van de schulden waar zij echt voor verantwoordelijkis te betalen, maar daar horen volgens mij, en volgens haar ook, deze schulden niet bij.

Ik heb haar geadviseerd naar het Juridisch Loket te gaan. Daar zeiden ze dat ze toch aansprakelijk is.Het GKB vertrouw ik niet zo, qua advies, omdat die verstrengelde belangen hebben volgens mij en zo veel mogelijk willen innen lijkt me.

Daarna is ze bij een advocaat geweest en die verklaarde dat de erfenies niet gebruikt kan worden voor de schuldsanering, maar dat ze wel aansprakelijk is voor, in ieder geval een deel van, de schulden.

Nu ben ik nog steeds niet overtuigd, omdat het mij oneerlijk voorkomt. Iedereen zegt iets anders, dus wie kan me nu eindelijk overtuigen van de feiten (vladja?).

Alvastbedankt voor jullie reactie.

Delen:

Deze vraag is gesloten.
Het is niet meer mogelijk te antwoorden of te reageren. Let op! Gesloten topics hebben een archieffunctie. De vraag en antwoorden sluiten mogelijk niet langer aan op de huidige situatie en kunnen gedateerde informatie bevatten.