Met ingang van 1 januari is het een ieder vrij om een zorgverzekering af te sluiten waar hij maar wil. Mijn werkgever heeft een collectief contract afgesloten met de IZA (de maatschappij waar vroeger iedere ambtenaar verplicht verzekerd was). Echter, zowel mijn partner als mijn kinderen zijn verzekerd bij het TRIAS en ik ben altijd zeer ontevreden geweest over de (vergoedingen van de) IZA. Dit was dus voor mij de reden om met ingang van 1 januari over te stappen naar het TRIAS, ondanks dat ik hierdoor de collectiviteitskorting mis zou lopen.
Groot was mijn vreugde toen ik hoorde dat in onze CAO een extra compensatie is geregeld voor de zorgverzekering. Dit omdat wij nét boven de grens zitten van de zorgtoeslag en ik maar part-time werk, waardoor de nieuwe premie een enorme aderlating is.
Tot mijn grote schrik kom ik er echter nu achter dat er een voorwaarde is gesteld aan deze werkgeversbijdrage, en wel dat ik een aanvullende verzekering moet hebben bij de IZA.
Nu heb ik mij aanvullend verzekerd, maar wel bij de TRIAS.
Ik kom nu dus niet in aanmerking voor de werkgeversbijdrage, wat voor mij een strop betekent van ongeveer 250 Euro per jaar!
Nu vraag ik me af;
-ontneemt mijn CAO mij hiermee niet de vrijheid om vrij te kiezen voor een zorgverzekering?
-Is hier geen sprake van rechtsongelijkheid voor mensen die gekozen hebben voor een andere verzekeringsmaatschappij?
-Mag in een CAO een dergelijke "commerciele' afspraak gemaakt worden?