Bij het berekenen van de AWBZ-bijdrage voor iemand die in een verzorgingstehuis gaat wonen gaat men uit van het verzamelinkomen van 2 jaar terug. Daar is niets mis mee. Maar wat schetst mijn verbazing toen ik de berekening zag?
Het verzamelinkomen wordt opgevraagd bij de belastingdienst en hierbij wordt vervolgens 83% (!) van de bijzondere uitgaven uit dat jaar (de kosten die voor de belasting destijds mochten worden afgetrokken) opgeteld. Hoezo gaat men dan uit van het verzamelinkomen?
Uiteraard heb ik bij meerdere mensen/instanties gevraagd naar wat dit voor regeling is en waar deze is beschreven, maar een precies antwoord krijg ik niet.
Het bevreemd me dat men bij de berekening van de AWBZ niet gewoon uitgaat van het verzamelinkomen omdat dat nu eenmaal je inkomsten zijn waar je recht op hebt, de aftrekposten van bijzondere uitgaven zijn tenslotte legaal.
Het zgn. minimale zak- en kleedgeld (256 euro per maand) in een verzorgingshuis is al zo weinig (hiervan moeten bijv. ook de zorgpremie, de telefoon, de krant, kleding, drogisterij-art., kadootje enzo van betaald worden), maar tevens benadeeld men het inkomen door bovenstaande berekening. Dat is mijns inziens niet eerlijk.
Of heb ik dit mis?