Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gifresten op aardbeien: consumptie afgeraden voor kinderen

  •  
25-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
326416 keer bekeken
  •  
aardbeien 1280

Op aardbeien die supermarkten verkopen, zitten gemiddeld de restanten van drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is iets minder dan twee en drie jaar geleden, meldt Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) op basis van een steekproef. Toch wordt voor kinderen, kwetsbare groepen en zwangere vrouwen de consumptie van aardbeien afgeraden vanwege de nog aanwezige restanten van bestrijdingsmiddelen.

PAN-NL nam de veiligheidsnorm die geldt voor pesticiden in potjes baby- en peutervoeding als uitgangspunt. De maximaal toelaatbare gehalten voor bestrijdingsmiddelen daarin bedraagt 0,01 mg per kg. PAN-NL stelde een normoverschrijding van 12 tot 120 keer vast op aardbeien uit de supermarkt. Alleen de biologisch geteelde aardbeien uit de steekproef voldeden aan de norm voor kleine kinderen.

Advies: koop biologische aardbeien

PAN-NL adviseert kwetsbare groepen, zwangere vrouwen en gezinnen met baby's, peuters en kinderen met klem om alleen biologische aardbeien te kopen, omdat die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld.

De dosis bestrijdingsmiddelen op de onderzochte aardbeien blijft wel onder de wettelijk vastgestelde norm voor de volksgezondheid die in ons land geldt. Een uitzondering vormde één bakje van Albert Heijn waarop een te hoog gehalte van een PFAS-pesticide werd gemeten.

De steekproef

PAN-Nederland is een non-profit organisatie die het uitbannen van het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen als doel heeft. In juni herhaalde PAN-NL een steekproef uit 2021 en 2022.

In totaal zijn van vijftien bakjes aardbeien uit evenzoveel supermarkten de gehalten van bestrijdingsmiddelen gemeten. Hiervoor werden steekproefsgewijs in verschillende gemeenten bakjes aardbeien gekocht: bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, Dirk en de biologische supermarkten Odin en Ekoplaza. Volgens de informatie op het etiket zijn alle aardbeien van Nederlandse telers afkomstig.

Verschil tussen biologische en overige supermarkten

Wie zeker wil zijn dat er helemaal geen restanten gif zitten op aardbeien kan het beste naar de biologische super. Alleen op de bakjes aardbeien van Ekoplaza en Odin werden geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen.

Op aardbeien uit de overige supermarkten zitten gemiddeld drie verschillende bestrijdingsmiddelen. Dat is wel wat minder dan in 2021 en 2022, toen waren dat gemiddeld 3,5 en 3,7 verschillende stoffen. Het aantal onderzochte monsters en jaren zijn echter te gering om te beoordelen of deze afname structureel is, tekent PAN-NL aan.

Twaalf bestrijdingsmiddelen gevonden

In totaal werden twaalf verschillende soorten bestrijdingsmiddel gevonden. Bij elf daarvan gaat het om een schimmelbestrijder, de twaalfde is een insecticide.

Vier van de twaalf stoffen zijn zogeheten 'kandidaten voor vervanging', die zo giftig zijn dat ze in Europa waar mogelijk moeten worden vervangen door veiliger middelen. PAN-NL vindt dat Nederland daar haast mee moet maken. Ook wordt het gebruik van PFAS-pesticiden gehekeld, omdat deze stoffen heel slecht afbreken en schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu.

Blijf op de hoogte van consumentenzaken, lees onze nieuwsbrief:
ogImage

Nieuwsbrief - Kassa - BNNVARA

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Henk De Zevende
Henk De Zevende
29 jul. 2024 - 8:25
En net als bij de goedkope energie en goedkoop vervoer komt er zo dus een einde aan goedkoop fruit. Allemaal natuurlijk ook weer een kwestie van prioriteiten en als mensen hun milieuvervuilende vliegvakantie nou inruilen voor een jaar onbespoten fruit dan komen we wellicht nog eens ergens.
Oma weet raadt
Oma weet raadt
27 jul. 2024 - 10:23
10min laten staan in een bak met 4 scheppen soda, daarna 4x na spoelen. Je wil niet weten wat er vanaf komt.
1 Reactie
NadinepK
NadinepK1 aug. 2024 - 20:41
Ik wil het wel weten. Wat komt er vanaf? Ik hoop trouwens niet dat je gewone soda gebruikt, maar baksoda.
Piet Grijs
Piet Grijs
27 jul. 2024 - 7:36
Helaas mijn eigen aardbeien allemaal opgevreten door slakken
1 Reactie
NadinepK
NadinepK1 aug. 2024 - 20:42
Als in kippeneieren uit de achtertuin PFAS zit, zou dat dan ook niet in aardbeien uit de tuin zitten?
wim koelewijn
wim koelewijn
26 jul. 2024 - 9:38
Koop biologische....klinkt erg stellig en vertrouwd...maar is dat ook zo?
3 Reacties
JannyBoe
JannyBoe26 jul. 2024 - 10:21
Ja, dat is inderdaad zo. Uit genoemd wetenschappelijk onderzoek blijkt: 'Alleen biologische aardbeien voldoen aan de norm voor baby- en peutervoeding. Geen van de onderzochte gangbare aardbeien voldoet aan de maximaal toelaatbare gehalten voor bestrijdingsmiddelen in potjes baby- en peutervoeding van 0,01 mg/kg. De gesommeerde normoverschrijding is 12 tot 120 keer. Alleen de twee biologische bakjes aardbeien van Odin en Ekoplaza voldoen aan deze norm.' (Bron: https://www.pan-netherlands.org/)
Niekske64
Niekske6427 jul. 2024 - 18:45
Daar heb ik dus ook mijn twijfels over??? Wat is tegenwoordig nog betrouwbaar? Uit eigen tuin, if als je weet uit welke tuin, dan is dat nog betrouwbaar.
JannyBoe
JannyBoe28 jul. 2024 - 6:44
Als u twijfels hebt bij wetenschappelijk laboratoriumonderzoek wat is er dan nog nodig om u te overtuigen van harde feiten @Nieske64? Wat u wel weet is dat de kans dat u allerlei gifstoffen binnenkrijgt met het eten van aardbeien met biologische aardbeien heel erg klein is.
Mrs.Zweistein
Mrs.Zweistein
26 jul. 2024 - 8:31
Welk Ministerie gaat PAN-NL een bureau gunnen in hun eigen organisatie? Hoogste tijd, lijkt mij!!
Friedeldie
Friedeldie
26 jul. 2024 - 6:33
Wel een beetje laat in het seizoen, deze waarschuwing - de aardbeientijd is nu wel redelijk voorbij. Op zich goed dat ze testen en waarschuwen, alleen door de timing is het effect nu eerder dat er heel veel ongeruste ouders zijn. Achteraf kijkt men een koe in de ... enzo
2 Reacties
GreesjeG
GreesjeG26 jul. 2024 - 18:28
Je had het eerder kunnen weten als je je er in had verdiept. Er zit al jaren meer gif op (niet biologische) groenten, fruit en bloemen. Niks nieuws onder de zon. Alleen zitten er dit jaar op de niet-biologisch geteelde aardbeien blijkbaar iets minder gifstoffen dan vorig jaar.
JannyBoe
JannyBoe28 jul. 2024 - 6:46
Eenmaal dragen rassen worden geoogst in juni en juli. Doordragende rassen van half juni tot eind september.
Sygys23
Sygys23
26 jul. 2024 - 6:14
Gezond man! Fruit eten! Als ik het dus goed begrijp heeft iedereen die de afgelopen 25 jaar fruit heeft gegeten en dacht dat ze gezond bezig waren ondertussen zoveel troep binnen gekregen dat ze er eerder dood aan gaan ipv dat het gezond is. Ik snap. Niet waarom ze überhaupt die rotzooi op voeding nog toelaten. Ik kweek zelf mijn aardbeien en er komen helemaal geen schimmels op mijn aarbeien. waarom wordt er überhaupt tegen gespoten? Het is toch van de zotte dat we met zijn allen verkondigen hoe gezin fruit is en het vervolgens vol met chemicaliën zit die super slecht zijn voor het lichaam.
tjal2
tjal2
26 jul. 2024 - 6:10
Daarom zien de aardbeien in de supermarkt er zo mooi uit.
BNNVARA LogoWij zijn voor