Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Ik drink geen druppel meer'

25-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
ik-drink-geen-druppel-meer
In het programma  ‘Comazuipen’ van ZEMBLA (25  november 2007) ligt de 13-jarige Jimmy in het ziekenhuis omdat hij na het drinken van een fles likeur in coma is geraakt. De uitzending laat zien dat steeds meer kinderen op jonge leeftijd alcohol drinken met vaak ernstige lichamelijke gevolgen. Jimmy en zijn moeder praten daarover in ZEMBLA. Moeder is heel erg geschrokken en Jimmy voelt zich vooral ontzettend beroerd. Hoe gaat het nu, twee jaar later, met hen?

“Ik drink geen druppel meer”, zegt Jimmy. “Eigenlijk was het een geluk bij een ongeluk”, vindt zijn moeder Angelique. “Het gaat nu hartstikke goed. Het hele geval heeft een positieve uitwerking gehad.”

Geheugen
Na de ziekenhuisopname van Jimmy is hij bij een kinderarts geweest. Daar werden tests gedaan om te zien of zijn geheugen was aangetast door de drank. “Er bleek dat hij niet zo’n goed geheugen had, maar we weten niet of dat te maken had met alcohol”, vertelt zijn moeder. “Ook kwamen we er daardoor achter dat zijn school, een vrije school, niet zo bij hem paste. Toen hebben we besloten dat hij beter naar een andere school kon gaan. Nu zit hij op de kokschool. Daar heeft hij het helemaal naar zijn zin.”

“Op mijn nieuwe school voel ik me meer thuis”, vertelt Jimmy. Dat hij geen alcohol meer wil aanraken is geen belemmering voor zijn opleiding als kok. “Ik heb gezegd: ‘Als ergens alcohol in zit, proef ik het niet’. Daar hebben ze geen problemen mee. Ik zit nu in de derde en na volgend jaar wil ik verder op de vervolgopleiding.”

Angelique: “Hij moest laatst voor zijn school een werkstuk over bier maken. Hij zei toen: ‘Ik neem geen slokje hoor, als ik moet proeven’. Zo geschrokken is hij door wat er is gebeurd.” “Geschrokken, en ik heb er achteraf veel spijt van”, voegt Jimmy toe.

Grapjes
De reacties op de uitzending waren overwegend positief. Jimmy: “Sommige mensen maakten er grapjes over of zeiden vervelende dingen, maar daar heb ik me niks van aangetrokken. De meeste mensen waren wel serieus en daarmee kon ik er gewoon over praten.”
 
Ook zijn moeder hoorde vooral positieve geluiden: “Mensen hadden er respect voor dat we het hadden aangedurfd om mee te doen aan ZEMBLA. Ik twijfelde eerst wel, en dacht: ‘Dan weet iedereen het’. Maar ik vond het belangrijker om anderen te waarschuwen. Je weet niet dat alcohol zoveel kapot kan maken in de hersenen van kinderen. En je schrikt hoe vaak jonge kinderen drinken. Ouders moeten dat gewoon weten.”

Jimmy is nu 15 jaar. Hij weet nog niet of hij, als hij ouder is, wel af en toe een biertje neemt. “Daar ben ik niet zo mee bezig. Ik vind mijn opleiding leuk en ben nu met mijn toekomstplan bezig: ik wil uiteindelijk een eigen restaurant beginnen.”

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.