Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Doorbraak in de wereld van de zelfeuthanasie

10-02-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
doorbraak-in-de-wereld-van-de-zelfeuthanasie
Volgens Ton Vink, consulent bij Stichting ‘De Einder’, kunnen mensen met een doodswens tegenwoordig een drankje bestellen van hetzelfde recept als het drankje dat artsen geven aan hun patiënt bij euthanasie. ‘Dat betekent dat de kans op overlijden dan even groot is als bij een formele euthanasie’, zegt hij in de ZEMBLA-aflevering ‘Dokter, mag ik dood?’, dinsdag 14 februari om 09.15 uur te zien bij de VARA op Nederland 2 (herhaling).
 

Doorbraak

Deze ontwikkeling kan gezien worden als een doorbraak in de wereld van de ‘zelfeuthanasie’. Vink wil overigens niet op de televisie zeggen hoe mensen aan dit middel kunnen komen. Hij geeft deze informatie alleen aan mensen die bij hem op consult komen. Volgens diverse bronnen kan het via internet bij een Mexicaanse fabriek voor diergeneesmiddelen besteld worden.  
 

België-route

De zogeheten België-route, die deze week door de NVVE naar buiten kwam, wordt in de wereld van de ‘zelfeuthanasie’ eigenlijk gezien als een oud concept. Bij Belgische apotheken kan vrij eenvoudig aan nivaquinepillen gekomen worden. Mensen die zich van het leven willen beroven, mengen deze nivaquine met slaappillen.

Door de grote hoeveelheid pillen die de persoon in kwestie moet slikken, wordt het als een onprettige manier ervaren. Zo is te zien in ZEMBLA, met het verhaal van de 86-jarige mevrouw Van der Kolk die na een vergeefs beroep op artsen zelf een einde aan haar leven maakte.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.