Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De Olympische Spelen - de snelheid

  •  
22-08-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
de-olympische-spelen-de-snelheid
De honderd meter sprint wordt het onbetwiste hoogtepunt van de Olympische Spelen in Sydney. Bij het 'Koningsnummer' gaat het om verschillen van honderdsten van seconden. In de Zembla-documentaire 'De Olympische Spelen - de snelheid' wordt onderzocht wat de topsprinters doen om in Sydney als eerste over de streep te komen.
Het programma volgde vanaf januari 1999 een aantal kanshebbers op Olympisch goud tijdens hun voorbereidingen. De Amerikaanse sprintster Marion Jones is een van hen. Haar geheim: "Het verschil met anderen is dat ik elke dag keihard train. Elke dag weer geef ik alles wat ik heb." En dat bedoelt ze letterlijk, want tijdens een van die trainingen valt ze er zelfs bij neer. In de uitzending is te zien dat het een half uur duurt voordat Jones weer op haar benen kan staan.
Supplementen
In Zembla wordt duidelijk dat atleten op dit niveau het uiterste van hun lichaam vergen. John Smith, trainer van de Amerikaan Maurice Greene: "Met sprinttraining haal je het maximale uit je aanleg. Je vergt zoveel van je lichaam dat het er bijna aan onderdoor gaat." Om dat te voorkomen, slikken alle sporters die in de uitzending aan het woord komen voedingssupplementen. Die supplementen zijn echter ook de bron van speculaties over doping. De meeste producten zijn goedgekeurd door het IOC, maar op de lijst van 140 verboden stoffen staan ook middelen die in Europa gewoon te koop zijn.

De atleet Ato Boldon is er duidelijk over: "Natuurlijk slik ik multivitaminen en aminozuren. Ik moet wel want de anderen doen het ook." In 27 dopinglaboratoria verspreid over de hele wereld, wordt in opdracht van het IOC naar nieuwe middelen gezocht die aan de zwarte lijst moeten worden toegevoegd. Robert Voy was jarenlang als arts verbonden aan het Amerikaanse Olympische team. Hij zegt in Zembla: "Sporters staan voor een onmogelijke keuze. Als ze niet slikken winnen ze niet. En als ze winnen, worden ze direct beschuldigd van dopinggebruik. Dat is de trieste situatie van de sport vandaag de dag."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.