Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Aantal geiten in Nederland gestegen ondanks ‘geitenstop’

29-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
Geiten

Het aantal geiten in Nederland is in 2019 opnieuw gestegen. Nederlandse geitenboeren houden samen in totaal 614.000 dieren. Dat meldt het CBS. Het aantal geiten nam met 4,5 procent toe ten opzichte van 2018. In vergelijking met het jaar 2000 is het aantal geiten in Nederland zelfs verdrievoudigd.

Wie binnen een straal van 2 kilometer woont van een geitenboerderij, heeft een verhoogde kans op longontsteking. In verband met de gezondheidsrisico’s stelden de provincies Gelderland en Brabant in de zomer van 2017 een stop op de geitenhouderij in. Dat gebeurde juist in deze provincies, omdat meer dan de helft van het aantal geiten in Nederland in Gelderland en Brabant is te vinden.

Groei in Brabant en Gelderland

Ondanks de geitenstop “is het aantal dieren in deze provincies dit jaar vergeleken met 2018 met respectievelijk 6 en 2 procent toegenomen. In Gelderland groeide het aantal geiten met ongeveer 8,6 duizend. De groei was in Noord-Brabant met iets meer dan 3 duizend dieren minder groot”, aldus het CBS.

Dat het aantal geiten nog steeds groeit, heeft vaak te maken met vergunningen voor uitbreiding die al vergeven waren voor de geitenstop werd ingesteld. ZEMBLA ging voor de uitzending 'Ziek van geiten' naar het Gelderse dorpje Hurwenen. Bijna alle 868 inwoners wonen dichtbij een grote boerderij met ruim 7000 geiten. De geitenboer middenin de dorpskern heeft ook een oude vergunning van voor de geitenstop en mag daarom toch doorgroeien van 7000 naar ruim 13000 geiten. 

De geitenboer heeft onlangs tegen ZEMBLA gezegd dat hij liever naar een andere oplossing zoekt. Bijvoorbeeld door uit te breiden op een andere locatie:

Oorzaak gezondheidsrisico
De verhoogde kans op longontsteking voor omwonenden van een geitenhouderij is dus inmiddels vastgesteld, maar wat precies de oorzaak is, daar wordt nader onderzoek naar gedaan. " We denken toch dat het een of ander micro-organisme moet zijn. Maar het is niet bekend welk micro-organisme dat is", zei professor Dick Heederik van het instituut voor risicoanalyse (IRAS) van de Universiteit Utrecht eerder tegen ZEMBLA. "Het kan ook door de mest komen bijvoorbeeld en de groei van micro-organismen in de mest. We weten het niet."

Het aantal geiten in Nederland is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Tussentijds was er alleen van 2009 op 2010 een daling als gevolg van de ruimingen in verband met de uitbraak van de Q-koorts.

Runderen en varkens
Het aantal koeien, stieren en kalveren is in 2019 met 3 procent afgenomen tot 3,8 miljoen. Twee derde van de runderen loopt rond in Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Friesland. In Noord-Brabant nam het aantal runderen het meest af, met 30.000, ofwel 5 procent.

Het aantal varkens is dit jaar met 2 procent gedaald tot 12 miljoen. De schaalvergroting in de varkenshouderij zet wel door. Het aantal varkens per bedrijf nam volgens het CBS met 1 procent toe tot bijna 3000.

Meer over waar de explosieve groei van geiten vandaan komt:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.