Kom je ons versterken?

Kennismaken met... Dieudonnee Ostiana, redacteur

  •    •  
20-07-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1081 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2021-06-23 at 09.35.28 (002)

“Als redacteur bij ‘Typisch…’ ben ik bezig met Human Interest-verhalen. Het vertellen van verhalen van ‘gewone’ Nederlanders en vervolgens hun dromen uit zien komen vind ik te gek. Dat komt puur omdat jij je werk doet, en dat geeft zoveel voldoening.”

Maak kennis met: Dieudonnee Ostiana, redacteur 'Typisch...' bij BNNVARA.

Wat doe jij bij BNNVARA?
Ik ben redacteur bij ‘Typisch…’, een Human Interest-programma waarbij we verschillende mensen portretteren uit een dorp, stad of wijk in Nederland. Er wordt altijd een gebied uitgekozen waar het programma nog niet eerder is geweest. Ons team bestaat uit ongeveer zeven redacteuren, een aantal camjo's en de eindredactrice. Dat team wordt per wijk, stad of dorp opgedeeld in kleinere teams. In die kleinere teams voeren wij gesprekken met allerlei mensen en doen we onderzoek. Zo’n team bestaat dan uit twee of drie personen, je werkt dus niet elke keer met dezelfde mensen samen. Dan gaan we op zoek naar leuke verhaallijnen en vertellen ze vervolgens aan heel Nederland. Het is bijzonder om te zien wat het de geportretteerde mensen daarna brengt; deze ‘gewone’ verhalen zijn vaak verhalen waar veel Nederlanders zich in herkennen.

Hoe ben jij begonnen bij BNNVARA?
Na tweeënhalf jaar solliciteren op verschillende plekken, werd ik in september 2020 aangenomen bij BNNVARA. Ik wilde graag werken in de mediawereld. BNNVARA liet mij voelen dat ik erbij mag horen, ondanks dat medialand nog heel wit is. Dat was ook een bewuste keuze van mij en dat heb ik aangegeven bij mijn sollicitatie. Hier kunnen we echt nog wel wat stappen in maken. Desondanks was het niet makkelijk. Ik dacht dat bepaalde negatieve situaties waarbij mijn achtergrond centraal staat mij niet zouden overkomen, omdat ik nu in de media zit. Bijvoorbeeld situaties waarbij er in een gesprek duidelijk onderscheid werd gemaakt in achtergrond. Ik ben mij daarom ook hyperbewust van mijn huidskleur. Het heeft ervoor gezorgd dat ik anders naar mijn werk ben gaan kijken. Ik hoop dat BNNVARA mij hierin ook de vrijheid geeft dit te kunnen doen.

Eén van de grootste uitdagingen in beginnen bij BNNVARA was corona, dat heeft veel plannen doen wijzigen. Wat wij doen, is met mensen praten, connecties maken en verhalen verzamelen. Deze connecties zijn erg belangrijk, deze zorgen er immers voor dat mensen hun verhalen met ons willen delen. Dat is veel moeilijker om te doen wanneer je dat thuis vanaf je laptop moet doen. Je stapt een zoom-vergadering binnen, en wanneer die afgelopen is ga jij alleen verder met je werk. Dit zorgt voor extra uitdaging in het creëren van connecties, zowel extern als intern.

Waar hecht jij waarde aan binnen BNNVARA?
Het werk wat ik doe, is werk naar mijn hart. Als ik zie wat ik heb gemaakt voor Typisch Leiden, was alles het 300% waard. Ik zou het hele traject, hoe moeilijk het soms was, zo opnieuw doen. Ik hecht veel waarde aan de reacties op het programma. Ik vind dat meer mensen van mijn leeftijd naar ‘Typisch…’ zouden moeten kijken. Het is realistische tv waar we ons allemaal in kunnen vinden, wat voor verhalen het dan ook zijn.  

Daarnaast hecht ik waarde aan waar BNNVARA voor staat en naartoe streeft. Als mediabedrijf mogen we de rest van de wereld best een stap voor zijn in het neerzetten van een voorbeeld, dat mag zelfs nog meer en beter. De mediawereld moet een veilige omgeving voor iedereen worden, ongeacht je geslacht of achtergrond. En binnen en namens BNNVARA kan daarvoor gezorgd worden.  

Delen: