Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

STRAND van Ruben Smit | Vroege Vogels presenteert

  •  
05-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6440 keer bekeken
  •  

Het strand is een dynamische plek, maar ook een plek vol gevaren: “het strand is één van de meest heftige leefgebieden op aarde. In de zomer een woestijn, in de winter een poolgebied”, vertelt natuurfilmer Ruben Smit, lopend over het strand van de Langevelderslag, terwijl er aan de kust bijna windkracht 8 staat. Het strand is tegelijkertijd het leefgebied van vele planten en dieren. In de nieuwste, 45 minuten durende documentaire van Ruben Smit is te zien hoe alleen de allersterkste organismen hier kunnen overleven.

Opportunisten

Bij golven van vier meter hoog en harde westerstorm vliegen er grote witte schuimvlokken vanuit zee het strand op: “het zijn uitgebloeide schuimalgen die opgeklopt worden door de zee. Een soort zee-sop”, legt Ruben uit. “Het strand is een plek waar heel veel dynamiek is en waar veel ruimte is voor opportunisten, zoals de strandvlo. Op een warme dag komen ze ’s avonds uit het zand tevoorschijn en leven ze van alles wat aanspoelt”. En van die strandvlooien leven weer vogelsoorten als dwergsterns en strandplevieren, die hun nest op het strand maken.

Ruben Smit 1

Natuurfilmer Ruben Smit

© Henny Radstaak

De mens verstoort

Voor deze vogels vormt de aanwezigheid van de mens een probleem: loslopende honden, mountainbikers, paardrijders, ze kunnen het nest van deze zeldzame vogelsoorten verstoren. “Op het moment dat er nog maar 15 paar strandplevieren in Nederland broeden en de helft van de nesten mislukt vanwege loslopende honden, vind ik dat heel kwalijk. In deze natuurfilm komen ook meer mensen voor dan ooit in mijn films te zien was”, vertelt Ruben Smit, die eerder natuurdocumentaires maakte als Levende Rivier, de Schatkamer van de Veluwe, het WAD en de Grutto.

hond_strand_rubensmit

Hond uit de documentaire STRAND

© Ruben Smit

‘Vroege Vogels presenteert: STRAND van Ruben Smit is te zien op zondag 5 februari om 19.30 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

strand, ruben smit
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bruinekikker
bruinekikker5 feb. 2023 - 19:35

Zonet genoten van de uitzending Strand ! Hoe zwaar die kleine vogels het hebben om te overleven en zich voort te planten. Fraaie beelden…