Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voedselbos biedt uitweg uit diverse crises

  •  
10-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11444 keer bekeken
  •  
Ketelbroek

Voedselbos Ketelbroek

© Rob Buiter

Een voedselbos legt veel CO2 vast, stoot geen stikstof uit, houdt water vast en vraagt geen mest, geen bestrijdingsmiddelen en geen diesel voor tractoren. Maar het levert wel een continue stroom voedingsmiddelen. Volgens de Stichting Voedselbosbouw is deze vorm van landbouw dan ook een oplossing voor diverse problemen van dit moment.

Landbouw én natuur

Twaalf jaar terug begon Wouter van Eck op twee hectare voormalig maïsland bij Groesbeek een voedselbos. Hij plantte verschillende bomen en struiken en ging vervolgens vooral wachten. Nu, twaalf jaar later levert zijn voedselbos al heel veel natuur. Er wonen bevers op het terrein, net als  wezels, ringslangen, glimwormen en meer dan dertig soorten broedvogels. 'Maar het bos levert ook heel veel voedsel', benadrukt Van Eck. 'Dit is een landbouwsysteem dat voedsel én natuur produceert.'

Wouter van Eck

Wouter van Eck in ketelbroek

© Rob Buiter

Meer dan gras of maïsland

Van Eck bezweert dat hij met zijn voedselbos al méér geld verdient dan een boer die raaigras of maïs verbouwt. 'Dat komt vooral omdat ik er nauwelijks iets voor hoef te doen. Ik heb geen rekeningen van een loonwerker, hoef geen mest of bestrijdingsmiddelen te kopen en heb geen dure tractor. Maar ondertussen kan ik wel voedsel leveren, onder andere aan een toprestaurant hier in Nijmegen.'

Oplossingen

Terwijl landbouw en overheid ook deze week nog met verhitte koppen tegenover elkaar stonden, schreef de Stichting Voedselbosbouw Nederland een brief aan de ministers van Landbouw en van Natuur en Stikstof. De strekking van hun verhaal: Voedselbossen kunnen een uitweg bieden uit de diverse crises waar de landbouw nu mee kampt. Van Eck 'Wij denken dat je de komende 10 jaar 170 duizend hectare landbouwgrond om zou kunnen zetten in voedselbos. Je produceert daarmee eten voor ruim een miljoen mensen terwijl je klimaat, biodiversiteit en stikstof spaart. Op die 170 duizend hectare zou je ondertussen ook evenveel CO2 vastleggen als de hele Nederlandse industrie tot 2030 zou moeten besparen.'

Omschakelen

Om te bewijzen dat dit geen sprookje is, heeft de stichting al de handen ineen geslagen met verschillende boeren. Die zijn nu bezig met het omschakelen van flinke stukken landbouwgrond naar voedselbossen. 'We hebben hiermee een mooi perspectief voor boeren die écht natuurinclusief willen gaan werken', zegt van Eck. 'Je kan  natuurlijk niet alle landbouwgrond omzetten in voedselbos. je hebt ook graan nodig bijvoorbeeld. Maar ondertussen leveren de vruchten, groenten en noten uit een voedselbos wel heel waardevolle voedingsmiddelen voor de Schijf-van-Vijf'.  

Wouter van Eck

Wouter van Eck, Stichting Voedselbosbouw Nederland

© Rob Buiter

Meer over:

voedselbos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

MarcelM
MarcelM11 jul. 2022 - 13:06

Een echt voorbeeld van decadent links. Voedsel voor een "top"restaurant is heel wat anders dan voedsel voor 17,5 miljoen Nederlanders. De figuur bedient een niche markt. Het zij hem gegund. Maar met dit soort "voedselbossen" ga je geen 17,5 miljoen mensen voeden + de export. Lekker alles met de hand plukken, laten we nog maar een paar miljoen mensen hierheen halen die dat gaan doen (doen ze niet, want ze zijn niet gek). De opbrengst/uitstoot verhouding van de Nederlandse boeren is het beste van de hele wereld. Als je dit kapot maakt dan gaan er mensen honger lijden en gaat men het elders produceren met een slechtere verhouding. De resultaten zijn honger en meer uitstoot. Dit zal wel niet geplaatst worden.

2 Reacties
delfshaven
delfshaven11 jul. 2022 - 17:44

Nou in dat stukje staat dat je er 1 miljoen Nederlanders mee kan voeden dat is niet niks, en dat terwijl je klimaat biodivisiteit en stikstof spaart, en zo'n voedselbos ljikt me ook echt iets mooier dan een maisakker. Als ik de kranten goed gelezen heb zit het met de stikstofuitstoot toch niet zo best in Nederland en laat ieder land of werelddeel zoveel mogelijk zelf produceren en als dat niet lukt dan exporteren we en proberen we zo'n land te helpen, maar we moeten wel van het idiote idee af, dat Nederland de wereld voedt. Laten we initiatieven steunen van boeren die ons land mooier en gezonder maken. Er zijn veel betekenissen voor het woord decadent, ik denk dat veel mensen op deze site graat horen, waarom Links decadent is!

Huub53
Huub5311 jul. 2022 - 21:38

Ach. Met het op kleine schaal experimenteren en hoge ambities is niets mis. Daar kunnen we allemaal alleen maar iets van leren. Maar als je denkt dat je zo ver bent dat je met dit soort oplossingen de "o zo verfoeilijke naar de ondergang leidende" gangbare landbouw moet gaan vervangen lijdt je aan zelfoverschatting. Ik raad Wouter van Eck aan om ook eens bij de bestaande gangbare landbouw te kijken of hij daar nog iets van kan leren. Gewoon opportunistisch kijken of je wat ideeen van elkaar kan jatten. En niet te snel denken dat je het Ei van Columbus hebt gevonden. Dat slaat inderdaad enkel aan bij "groen decadent intellectueel links". Maar hij is een doorzetter en geen vrijblijvende roeper aan de zijlijn. En dat mag ik wel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.