Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Triceratops leefde niet alleen

8 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
triceratops_01.jpg
Door de opgravingen van een team van Naturalis van vijf triceratopsskeletten op één locatie moet de theorie over solitair levende triceratopsen worden herzien. Tot die conclusie komt paleontoloog Peter Larson van het Black Hills Institute. "Dit verandert alles. We hebben steeds gedacht dat Triceratops alleen leefde en niet in kuddes of families. Tot deze opgraving," zegt Larson in Vroege Vogels dinsdagavond 8 september 19.20 uur NPO2. Na de opgravingen zullen de botten naar Naturalis in Leiden worden gebracht voor verder onderzoek.
Unieke vondst
Peter Larson is aanwezig bij de opgravingen die Anne Schulp van Naturalis doet met zijn expeditieteam in Wyoming. Hierbij zijn een aantal jonge en volwassen exemplaren gevonden. Dat er zoveel bijelkaar liggen maakt de vondst uniek. De botten zijn heel goed bewaard gebleven. Dat zorgt er straks voor dat de skeletten goed gemonteerd kunnen worden. Van triceratopsskeletten zijn tot nu toe wereldwijd nog maar twee exemplaren gevonden die voor meer dan de helft compleet waren. Pas als de hele opgraving is blootgelegd, kan precies worden gezegd hoe compleet de skeletten zijn. Triceratops leefde ruim 66 miljoen jaar geleden en is een plantenetende dinosaurus.
Naturalis brengt de skeletten naar Leiden toe voor verder onderzoek.  In 2018 zullen de skeletten van de triceratopsen te zien zijn in de nieuwe permanente opstelling waar ook de al eerder gevonden T-rex komt te staan. 
Lees meer over de uitzending van Vroege Vogels TV - 8 september 2015

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar