Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Thema Nationale Boomfeestdag bekend: 'Opgroeien met bomen'

  •    •  
06-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
463 keer bekeken
  •  
avenue-g873777282_1920

Bomen

© Pixabay

‘Opgroeien met bomen’ is het thema voor het Boomfeestdag plantseizoen 2023-2024. Dit werd vanmorgen in de gemeente Amstelveen bekend gemaakt door wethouder Floor Gordon (Groen en Natuur- en Milieueducatie), kinderburgemeester Lode en Marleen van den Ham, directeur van de stichting Nationale Boomfeestdag.

Educatie over bomen

Het thema ‘opgroeien met bomen’ biedt talloze mogelijkheden voor plantactiviteiten én educatie over bomen. Leerlingen van basisscholen in heel Nederland gaan onderzoeken waarom het belangrijk is om op te groeien in een omgeving met bomen, in kaart brengen of hun leefomgeving groen genoeg is om in op te groeien en ze ontdekken hoe bomen opgroeien. Natuurlijk gaan ze, waar mogelijk, zelf bomen planten om zo te zorgen dat ze met bomen kunnen opgroeien.

Scholen en Natuur- en Duurzaamheidscentra stellen de laatste jaren in hun onderwijs en educatie-activiteiten bomen steeds vaker centraal bij lessen en opdrachten over fysieke en mentale gezondheid, biodiversiteit, hittestress en duurzaamheid. Het thema ‘opgroeien met bomen’ sluit aan bij al deze belangrijke onderwerpen.

Boomfeestdag

Al 66 jaar zet de Stichting Nationale Boomfeestdag zich in om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie beleven kinderen de wondere wereld van bomen. Ze leren niet alleen het belang van bomen voor een duurzame toekomst, ze gaan ook zelf aan de slag door bomen te planten. Jaarlijks planten ruim 100.000 kinderen onder schooltijd meer dan 200.000 bomen en struiken.

Amstelveen

Gemeente Amstelveen is dit jaar de gastgemeente voor de Nationale Viering van de Boomfeestdag op 15 november 2023. In deze boomrijke gemeente maakt de Boomfeestdag al jaren onderdeel uit van het Natuur- en Milieu Educatieprogramma. Dit programma nodigt de leerlingen van de basisscholen niet alleen uit om bomen te planten.  De leerlingen krijgen ook op een speciale Bomenschool les over het verzorgen en snoeien van bomen van een heuse ‘bomenmeester’.

Op de Bomenschool hebben leerlingen de afgelopen jaren al 1500 jonge bomen geplant en verzorgd. Deze bomen worden als ze opgekweekt zijn op hun definitieve groeiplaats geplant. Naast het uitbreiden van de Bomenschool wil de gemeente het aantal bomen in Amstelveen nog meer laten ‘groeien’. Zo is de gemeente van plan om elke Amstelveense basisschool tijdens de Nationale Boomfeestdag een boom aan te bieden om op het schoolplein te planten.

Gemeenten

Het Boomfeestdag plantseizoen loopt van 15 november 2023 tot en met eind maart 2024. Medewerkers van gemeenten, natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer, bedrijven en scholen zetten zich in om kinderen in aanraking brengen met de natuur. Dat gebeurt door het planten van bomen, maar ook door het organiseren van excursies met de (stads-) boswachter, gastlessen van bijvoorbeeld een boomkweker, door het timmeren van vogelhuisjes en met inspirerende lessen uit de Boomfeestdag Bomenmap (zie boomfeestdag.nl/bomenmap).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.