Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Sonne Copijn strijdt tegen 'bloemarmoede'

  •  
01-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
Sonne Copijn_foto Henny RadstaakRS

Sonne Copijn met een traditionele bijenkorf

© Henny Radstaak

Dit weekend krijgt Sonne Copijn de Heimans en Thijsseprijs voor - citaat uit het juryrapport - “voor haar energieke en inspirerende inzet voor de bescherming van wilde bijen, hommels, zweefvliegen en andere wilde bestuivers”. De Heimans en Thijsse Prijs wordt uitgereikt door de Heimans en Thijsse Stichting als erkenning van het werk van personen of organisaties die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de bescherming van de natuur. Vroege Vogels mocht 6 jaar geleden de prijs in ontvangst nemen.

Sonne Copijn zet zich bijna heel haar leven al in voor biodiversiteit. Dat kreeg ze met de paplepel ingegoten: haar vader is Jørn Copijn, de allereerste boomchirurg van Nederland. Ze is imker en houdt honingbijen, maar zet zich juist in voor wilde bijen, hommels, zweefvliegen en andere bestuivers. Dat lijkt tegenstrijdig, want honingbijen worden vaak gezien als geduchte concurrenten voor de in het wild levende bijen, maar volgens Sonne Copijn heeft dat te maken met wat zij noemt 'bloemarmoede'. Met ons huidige beheer van het landschap zijn veel bloeiende bloemen verdwenen.
Copijn gebruikt een bijzondere manier om haar boodschap te verkondigen: ze geeft theatervoorstellingen, cursussen en performances, vaak buiten, in het veld. “Op die manier heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan een breed besef van het grote belang van wilde bestuivers, maar ook aan de liefde voor de natuur bij een breed publiek”, zo schrijft de jury in z’n rapport. “Door haar onconventionele benadering heeft zij inmiddels veel gemeentes en waterschappen zover weten te krijgen dat zij een bij-vriendelijk beleid voeren door het openbaar groen zo te beheren dat oases van wilde bloemen ontstaan die voor veel bestuivers aantrekkelijk zijn.”
Een van haar belangrijke verdiensten is haar initiatief voor een petitie om landbouw- en natuurminister Carola Schouten zover te krijgen dat zij steun zou geven aan het voorstel in de Europese ministerraad om een aantal neonicotinoïden, zoals het giftige imidacloprid, te verbieden. Deze petitie is een doorslaggevend succes geworden. Inmiddels hebben meer dan 100.000 mensen ondertekend en heeft Carola Schouten voor het verbod gestemd.
Met de organisatie Bee Foundation die zij heeft opgericht, werkt ze samen met terreineigenaren aan de aanleg van Bijenoases met wilde bloemen. Het doel is om de komende tien jaar 10.000 ha van deze bijenoases aan te leggen. Op deze manier zal een Ecologische Bij-structuur door heel Nederland ontstaan. Met haar Bijenacademie leert ze gemeentes, waterschappen en bedrijven en kinderen op scholen hoe ze deze Bijenoases tot ontwikkeling kunnen brengen.
Haar nieuwste actie behelst het inzaaien van ‘bijenbomen’. Dat is volgens Sonne Copijn nodig, naast het inzaaien van (meerjarige) bloemen, omdat bomen voor veel langere duur zorgen voor een biotoop voor bijen, hommels en andere bestuivers. Kijk voor meer informatie op http://www.klimaatbossen.org

Meer over:

bijen, bloemen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.