Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Prinses Irene en BN’ers roepen op tot bijdrage voor het leven_25_05_2010

  •  
25-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
biodiversiteit.jpg
HKH prinses Irene heeft zaterdag iedereen opgeroepen bij te dragen aan het voortbestaan van het leven op aarde. Zij deed dat tijdens de officiële opening van de Wereldbiodiversiteitsdag in het bezoekerscentrum van het Zuid-Hollands Landschap in Rockanje.
Ter ere van deze dag gingen in het hele land bekende Nederlanders samen met kinderen op zoek naar de schoonheid van de verscheidenheid van de micro-organismen, planten- en diersoorten die samen de natuur vormen.
Prinses Irene en Jurre Bosman deden dit in de duinen van Oostvoorne. Maar ook kinderboekenschrijvers Vivian den Hollander, Marcel van Driel en Rian Visser, de meiden van Kus, acteurs Sarah Chronis, Mark van Eeuwen en Koert-Jan de Bruijn deden mee aan een speurtocht in de natuur.
De VN hebben 2010 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit omdat het niet goed gaat. De afgelopen vijftig jaar is het aantal verschillende soorten in een ongekend tempo afgenomen. Wetenschappers spreken van een uitstervingscrisis.
Gelukkig is daar iets aan te doen. De Coalitie Biodiversiteit 2010 brengt overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties die daar aandacht voor vragen. Maar iedereen, ook ouders en kinderen kunnen helpen.
De Bekende Nederlanders doen dat ook. Actrice Gigi Ravelli probeert zoveel mogelijk bij te dragen door kleine, dagelijkse dingen. ,,Mijn boodschappentas hergebruiken bijvoorbeeld. Ik rij in een zuinige auto die beperkt is in zijn uitstoot en ik gooi nooit iets op straat.’’ Het zijn, vindt zij, ,,kleine dingen die hopelijk wat uitmaken als iedereen het doet.’’
,,Ik pak steeds vaker de fiets en wandel met mijn dochter door de natuur om een bewustzijn te creëren’’, vertelde Koert-Jan de Bruijn. ,,De duizelingwekkende variatie in leven is de voorwaarde om leven in leven te houden’’, voegde hij daar aan toe.
,,We zijn onderdeel van de diversiteit van het leven op aarde en net als iedere levensvorm, hebben ook wij een speciale plek daarin’’, zei prinses Irene. ,,Wat is er mooier dan dat ieder van ons kan bijdragen aan de toekomst van het voortbestaan van het leven op aarde? Als al dat leven op aarde een stem zou hebben, dan zou het ons uitnodigen ons hart te openen en samen verder te gaan. Laten we daar vanmiddag in ieder geval mee beginnen!’’

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.