Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Poten van plofkippen zijn er slecht aan toe

  •    •  
12-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
kippenboerderij - plofkippen - kippen

© Pexels

De voetzolen van plofkippen zijn in driemaal slechtere conditie dan die van langzamer groeiende kippen. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Veel vleeskuikens hebben last van ontstoken wonden aan hun voetzolen omdat ze hun hele leven in hun eigen zure poep staan. Bij plofkippen komt dit probleem vaker voor, vooral omdat zij leven in stallen met meer dieren – en dus ook poep – per vierkante meter.

RVO ontvangt van slachterijen een ‘voetzoolscore’ per stal, op basis van het aantal geslachte kippen met milde en ernstige verwondingen aan hun voetzolen (voetzoollaesies). Een hogere voetzoolscore betekent meer dieren met verwonde poten en/of dieren met ernstigere, vaak ontstoken wonden. RVO houdt tevens het ras van de kippen bij. Wakker dier vergeleek de voetzoolscores voor plofkippen en kippen van trager groeiende rassen (voornamelijk Beter Leven- en biologische kippen) voor de jaren 2022 en 2023.

Welzijn van de plofkip

In 2022 was de gemiddelde voetzoolscore bij plofkippen 2,5 keer hoger en dus slechter dan die van Beter Leven-kippen. In 2023 was dat zelfs 3,5 keer. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Dit pijnlijke verschil laat weer eens zien dat de focus op goedkope kip de dieren duur komt te staan.”

Volgens pluimveewetenschappers en -dierenartsen veroorzaken voetzoollaesies waarschijnlijk zeer ernstige pijn en beperken ze daarom vleeskuikens ernstig in hun bewegingsvrijheid. Desondanks wordt pijnbestrijding nooit toegepast. Omdat deze ontstekingen bovendien vaak voorkomen en lang duren, zien welzijnsonderzoekers ze als het belangrijkste welzijnsprobleem voor vleeskuikens.

Campagne tegen plofkippen

Wakker Dier voert sinds 2012 campagne tegen plofkip. Alle supermarkten zijn overgestapt naar kip met minimaal één Beter Leven-ster, maar plofkip wordt nog steeds gefokt en verkocht. Ongeveer 55 procent van de vleeskippen in Nederland is een plofkip. Het meeste plofkipvlees wordt geëxporteerd, maar het is ook nog altijd te koop bij poeliers, slagers en restaurants. Ook ligt plofkip nog bij veel supermarkten als halalkip. Dit is voor Wakker Dier onacceptabel. Hilhorst: “Je kunt jezelf als poelier of halalmerk toch niet meer serieus nemen als je nu nog steeds plofkip verkoopt?” 

Bron: Wakker dier

Meer over:

plofkip
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.