Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paring van sepia's is een kleurrijk ritueel

  •    •  
13-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1290 keer bekeken
  •  

Eind mei filmde Jeanette Kamphuis in de Oosterschelde, vlak bij de Zeelandbrug, een paar sepia's. Jeanette legt prachtig vast hoe het mannetje om het vrouwtje blijft draaien en telkens probeert te paren, tot ze hem toelaat. Hun tentakels verstrengelen zich en ze zwemmen enkele minuten parend rond. Vervolgens zet het vrouwtje zeer zorgvuldig de eitjes af.

Kleurverandering tijdens de paring

Een sepia, ook wel zeekat genoemd, is een inktvis met een platte inwendige schelp en een kort, breed lichaam met acht korte armen en twee lange tentakels. Sepia's hebben pigmentcellen in hun huid waarmee ze van kleur kunnen veranderen en hun uiterlijk kunnen aanpassen aan de omgeving. Daarnaast kunnen ze de vorm van hun huid veranderen en stekels en tentakels vormen om beter op te gaan in hun omgeving. Maar tijdens de paring verschieten ze snel van kleur, onder andere krijgt hun lichaam het opvallende zebra-achtige patroon. In het filmpje zie je ook hoe de buik van de sepia fluorescerend groen kleurt.

"Opeens is het voorbij", schrijft Jeanette in haar blog over de paring, "Meteen erna gaat ze weer verder met het afzetten van eieren op de kokerwormen. Eén voor één knoopt ze de eitjes zorgvuldig vast, terwijl hij de wacht houdt en voorkomt dat zij met iemand anders paart. Zo stelt hij zijn eigen nageslacht veilig. Nadat ze alle eitjes heeft afgezet, zal ze snel sterven van uitputting. Haar taak zit erop."

Eieren gekleurd met zwarte inkt

In het voorjaar trekken zeekatten massaal naar hun geboortegrond om daar naar een partner voor de paring te zoeken. Na de paring blijft het mannetje bij het vrouwtje om ervoor te zorgen dat zij haar eitjes veilig af kan zetten. Dit kan wel een volle dag duren. Het vrouwtje knoopt de urnvormige eieren voorzichtig vast en kleurt ze meteen zwart met haar inkt. Wanneer de inkt op is, kan het zijn dat er eitjes worden afgezet die transparant zijn. In dit soort eitjes is de ontwikkeling van het embryo goed te zien.

De vrouwelijke sepia's sterven meestal kort na het afzetten van hun eieren, terwijl de mannetjes naar warmere wateren trekken. Acht weken later komen de jongen uit de eieren. Ze zijn dan ongeveer 1 cm groot, maar al een exacte kopie van hun ouders. Ze kunnen zelfs al inkt spuiten en van kleur veranderen.

Lees hier de gehele blog van Jeanette Kamphuis.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.