Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuurorganisaties benadrukken belang van Green Deal

  •    •  
10-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
304 keer bekeken
  •  
Deurnese Peel na brand_HR

De Deurnese Peel een paar dagen na de grote natuurbrand in april 2020: zwartgeblakerde pollen pijpenstrootje, met daarop alweer nieuwe groene scheuten.

© Henny Radstaak

Natuur- en milieuorganisaties noemen het belangrijk dat partijen die in principe verder willen met de zogeheten Green Deal, hun meerderheid behouden. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) en andere organisaties hopen dat het verduurzamingsprogramma van de EU voortvarend verder zal gaan.

"Klimaatverandering en het aanhoudende natuurverlies vragen om doortastend leiderschap en actie. Europa kan en moet door met haar aanpak", reageren ze.

Organisaties kritisch over houding partijen over Green Deal

Tegelijkertijd zijn de organisaties bezorgd over "partijen die dit niet erkennen" en de impact die dit kan hebben op natuurbeleid en klimaatplannen. Ze wijzen op de verwoestende effecten van de overstromingen in Beieren en op de overstromingen die in 2021 delen van Duitsland, België en Nederlands Limburg troffen. De kans op zulk natuurgeweld stijgt verder door klimaatverandering. "Het is nu van cruciaal belang dat alle verkozen vertegenwoordigers blijven samenwerken aan ambitieuze en effectieve beleidsmaatregelen die onze leefomgeving en toekomstige generaties beschermen", stelt het WWF mede namens organisaties als Natuurmonumenten en Natuur & Milieu.

De groene organisaties zien wel graag aanpassingen aan de Green Deal, zodat die socialer wordt. Een aangepaste deal "moet iedereen meenemen in de transitie naar een duurzame toekomst", vinden ze. Aanpassingen vallen echter ook op andere fronten niet uit te sluiten, want de christendemocratische fractie die het grootst blijft, steunt op zich de klimaatdoelen wel, maar weegt ook onder meer de boerenbelangen zwaar mee.

Milieudefensie staat ook achter belang Green Deal

Ook Milieudefensie ziet in de uitslagen van de verkiezingen "een wake-up call voor de klimaatbeweging". Volgens de organisatie is het "de hoogste tijd voor rechtvaardig klimaatbeleid waarin niet de burger, maar grote bedrijven de zwaarste lasten dragen." Ook Milieudefensie is bezorgd over de opkomst van rechts-populistische partijen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.