Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Lantaarntje, vuurjuffer en platbuik veel gezien tijdens libellentelling

21 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
996 keer bekeken
Ogen vuurjuffer

© Fotograaf: Johannes22

Het lantaarntje, de vuurjuffer en de platbuik zijn dit weekend veel waargenomen tijdens de landelijke libellentelling. Dat de vuurjuffer en de platbuik veel zijn gezien is opmerkelijk, meldt Roy van Grunsven van de Vlinderstichting.

Vuurjuffer is een voorjaarslibelle

De vuurjuffer is er normaal gesproken in het voorjaar en wordt dan vooral waargenomen in april en mei en heel soms in juni. Doordat het dit voorjaar lang koud was, is de hele natuur later en deze libelle ook, denkt Van Grunsven.

Platbuik doet het goed door droogte

Ook veel gezien is de platbuik. Deze libel, uit de familie van de korenbouten, lijkt goed te gedijen door de droogte van afgelopen jaren. De platbuik is meestal te vinden bij kleine watertjes met daarin weinig plantengroei. Hij laat zich nu zien bij bijvoorbeeld drooggevallen plekken waar weer water staat, maar het groen door de droogte weg is.

Libellentelling

Dat het lantaarntje veel werd waargenomen, is volgens verwachting. Het lantaarntje komt vrij veel voor en voelt zich op veel plekken thuis. De libellentelling is bedoeld om te weten te komen hoe het gaat met de libellen in Nederland, maar het is ook een manier om mensen te stimuleren naar deze soort te kijken, aldus Van Grunsven.

Bron: ANP

Meer over:

de platbuik

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar