Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groningen maakt 26 miljoen vrij om mensen te laten fietsen

  •    •  
12-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
fietspad

© Foto: pixabay

De provincie Groningen trekt 26 miljoen euro uit om het gebruik van de fiets te stimuleren. Dat geld is bedoeld om onder meer het regionale fietsnetwerk uit te breiden, de verkeersveiligheid te verbeteren en om met name op kleinere stations en bij bushaltes meer fietsenstallingen te plaatsen.

In het programma 'Iedereen op de fiets' geeft de provincie een toelichting op alle projecten voor de periode tot en met 2027. "Soms lijken problemen heel ingewikkeld", zegt gedeputeerde Johan Hamster (mobiliteit, ChristenUnie). "Regelmatig zijn ze dat ook. Af en toe kennen complexe maatschappelijke vraagstukken echter eenvoudige antwoorden. Ik denk dat 'de fiets' een heel goed antwoord is op heel veel vraagstukken."

16 miljoen naar toegankelijk fietsnetwerk

Hamster wil ervoor zorgen dat "zoveel mogelijk mensen" in Groningen kunnen fietsen. Een deel van het budget is dan ook gereserveerd om het gebruik van de fiets te stimuleren, bijvoorbeeld door op kinderdagverblijven en basisscholen jonge kinderen te helpen bij het leren fietsen. Volgens de provincie fietst één op de vijf Groningers bijna nooit. De provincie wil dit percentage verlagen.

Een fors deel van het geld dat Groningen voor het fietsprogramma heeft gereserveerd, gaat naar verbetering en uitbreiding van het fietsnetwerk. Hiervoor is bijna 16 miljoen euro beschikbaar.

Vervolgonderzoek voor mogelijke fietsberg

De provincie heeft ook 60.000 euro gereserveerd voor een vervolgonderzoek naar een mogelijke fietsberg, iets waar partijen uit Provinciale Staten al enkele jaren om vragen. Eerder onderzoek wees uit dat voormalige vuilstortplaatsen bij Veendam en Usquert hiervoor geschikt zijn. Groningen kijkt of op deze locaties een berg te maken valt waarop gefietst kan worden, vergelijkbaar met de VAM-berg bij Wijster in Drenthe. De aanleg kost tussen de 2 en 5 miljoen euro per locatie.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.