Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Graspieper verjaagt een koekoek

12 mei 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
De roep van de koekoek is op dit moment onmiskenbaar. Vanaf de tweede helft van april is de vogel terug in Nederland en op veel plekken zijn de mannetje luidkeels te horen. In het filmpje van Theo de Wild zie je hoe een graspieper een koekoek probeert weg te jagen.

Best dapper want als je een koekoek van dichtbij ziet, dan valt op dat ze soms erg op een sperwer lijken. En die gelijkenis heeft een reden...

Listige trucs van de koekoek

De koekoek staat natuurlijk bekend om haar listige truc, waarbij ze haar ei door een ander vogel laat uitbroeden. Maar het is nog niet zo makkelijk om je ei stiekem in het nest van een karekiet of graspieper te dumpen. Deze kleine vogeltjes zijn niet gek en reageren fel op elke koekoek die hun nest benadert.

Nu wordt de gelijkenis met een sperwer duidelijk. Uit onderzoek met karekieten blijkt namelijk dat ze minder snel een koekoek verjagen die veel op een sperwer lijkt. Dat komt doordat het vogeltje van nature bang is voor sperwers. Logisch, want een sperwer lust wel een karekietje op z'n tijd.

Maar het koekoeksvrouwtje heeft nog een truc om de vogeltjes te foppen. Alleen het mannetje maakt het karakteristieke 'koekoek-geluid. Een vrouwtje produceert een soort giechel die weer sterk lijkt op het geluid van een sperwer. Deze combinatie van sperwer-look en giechel maakt dat een karekiet of graspieper er snel vandoor gaat als ze een koekoeksvrouwtje zien en horen. En vervolgens heeft de koekoek tijd om haar ei in het nestje te dumpen.

Blijkbaar is de graspieper in het filmpje minder onder de indruk van de sperwer-look van dit koekoeksmannetje. Als fotograaf volgt Theo de Wild volgt deze koekoek al een tijdje en maakt de leukste foto's van een wel heel bijzondere vogel:
koek_theodewild
graspieperenkoekoek_theodewild
koekoek_graspieper
Bron: Scientias, Vogelbescherming

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

sb.vdlaan
sb.vdlaan15 mei 2020 - 10:19

Waar kan het geluid van een vrouwtjes koekoek vinden. Bij ons horen we steeds een een vogel roepen maar zien doen we hem niet.

1 Reactie
YvonneMenting
YvonneMenting15 mei 2020 - 15:47

Op de site van de Vogelbescherming, zoeken op koekoek, daar staat de roep van de koekoek (zowel mannetje, als vrouwtje

JterHaar
JterHaar14 mei 2020 - 9:52

Een dappere dodo  -  what's in a name ;-)  En de koekoek denkt waarschijnlijk  "wat zullen we nou beleven?!"  :-)