Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 9 juni 2024

  •    •  
09-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
618 keer bekeken
  •  
zandhagedissen Kees van Dommele

© Kees van Dommele

Futen met jongen, zandhagedissen in de duinen, de eerste rijpe frambozen, twee nestelende boomkruipers onder een dak, een gevlekte orchis en een blauw muntgoudhaantje op de muntplant. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Distelvlinder

Hans Gartner uit het Friese Nes: ‘Als we naar de dijk lopen word ik verrast door twee distelvlinders. Dat is echt fantastisch. Als het even maar aardig weer is, dan zitten er langs de dijk, deze distelvlinders, mijn favoriete soort’. De distelvlinder is een trekvlinder, net als de atalanta, de kolibrievlinder en de gamma-uil. Ze komen met warme windstromen uit het zuiden mee. In sommige jaren is er echt een invasie van distelvlinders in Nederland. Ze kunnen soms wel een afstand afleggen van 4000 km tijdens te trek.

distelvlinder_08.jpg

Distelvlinder

© TheoTerwiel

Blauwzwarte houtbij

Arie Vendrig uit Voorschoten: Vandaag zien we de blauwzwarte houtbij in onze tuin. Het doel is de bloeiende Perovskia. Elk bloempje wordt bijna systematisch bezocht. Hij of zij, dat weten we niet precies, is met 3 centimeter enorm. En de vleugels zijn iriserend. Zodra er zon is komt het dier opdagen’. De blauwzwarte houtbij lijkt op een grote vlieg, maar is wel degelijk een wilde bij uit de familie van de houtbijen. In het zonlicht lijkt het insect eerder paars dan zwart van kleur. Het is een van de grootste bijensoorten van Europa. Het vrouwtje zet haar eitjes af in dood hout van bomen als lariks en berk, die pas zijn gestorven.

blauwzwarte_houtbij.jpg

© Blauwzwarte houtbij. Foto: TheoTerwiel

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.