Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

De duif en de bevrijding

5 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
963 keer bekeken
Houtduif_HarryH

Houtduif

© Houtduif - Fotograaf HarryH

Het is 5 mei, Bevrijdingsdag. Misschien heb je gisteravond tijdens de herdenking op de dam het symbool van de vrede wel gespot: de duif!

Rotsduiven in Nederland

Het is niet zo gek dat de beroemde Amsterdamse stadsduiven op de Dam zitten. Ze stammen af van de wilde rotsduif. Stenen gebouwen en weinig groen zijn dus geen probleem voor ze én in de stad is natuurlijk eten in overvloed. Als je vandaag op de Dam komt, kun je er veel zien zitten. 

Herken de duif

In Nederland leven verschillende soorten duiven en nu zitten we in het voortplantingsseizoen. Misschien heb je al veel duiven samen in een boom of op een schutting zien kroelen. Maar herken jij de meest voorkomende soorten? De houtduif is groot en heeft witte vlekken in de nek. De holenduif lijkt vrij veel op de houtduif, maar heeft een zwarte pupil en geen wit op de vleugel. De turkse tortel is wat kleiner en is grijs, met een zwarte band in de nek. Stadsduiven komen weer in veel verschillende kleurcombinaties voor.  

Met dank aan Nature Today!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Ogentroost
Ogentroost5 mei 2021 - 15:34

En de zometortel?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Meer over dit onderwerp