Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Center Parcs haalt alle ‘rode’ vis van menu in Nederland, Belgie en Duitsland_12_02_2008

  •  
12-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_135664.jpg
Center Parcs heeft als eerste in haar branche besloten alle vissoorten uit de rode kolom van de VISwijzer van het menu te verwijderen in alle vakantieparken in Nederland, Belgie en Duitsland. Het gaat om in totaal veertien parken met zo’n vijftig restaurants, waar dagelijks ruim 11.000 gasten komen eten. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) noemt de stap trendsettend en cruciaal voor de bescherming van de natuur onder water. De VISwijzer is een handig kaartje waarop staat welke vis je verantwoord kunt eten en welke liever niet. Center Parcs verkoopt voortaan alleen nog gerechten met vissen uit de oranje en groene kolom van de VISwijzer.
“Center Parcs vervult een belangrijke voortrekkersrol door als toonaangevende speler in de recreatieve branche het signaal af te geven dat de natuur onder zee kwetsbaar is en stelt hiermee de toekomst van vele bedreigde vissoorten, zeeschildpadden, dolfijnen, koralen en ander zeeleven veilig”, zegt Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF. “Wij hopen dat andere bedrijven het voorbeeld gaan volgen”.
Het besluit van Center Parcs betekent dat een aantal vissen voorlopig niet meer te bestellen is, zoals paling, diverse tonijnsoorten, schol, tong, en Noordzee-kabeljauw. Deze soorten - hoe gezond en lekker ook - worden op dit moment nog niet op duurzame wijze gevangen, omdat ze overbevist zijn en/of veel bijvangst hebben. Overigens kunnen gasten nog steeds genieten van een tonijnpizza of salade Nicoise, maar hiervoor wordt uitsluitend skipjacktonijn (oranje kolom) gebruikt. Gerechten met gerookte paling zijn vervangen door gerookte sprot (groene kolom). Had Center Parcs tot voor kort 92 verschillende vissen op de kaart staan, nu is dat aantal teruggebracht tot 40 a 45 vissoorten.
Lekker en bewust vis eten
“Op jaarbasis koopt Center Parcs ruim 100.000 kilo vis in voor haar parken in Nederland, Belgie en Duitsland. Voor ons was het de uitdaging om de slag naar duurzaamheid te maken, maar we wilden ook verzekerd zijn van voldoende visaanbod door het hele jaar heen. Onze koks en inkopers hebben tezamen met leverancier Smit Vis Veghel er met veel betrokkenheid voor gezorgd dat alle aanpassingen tijdig zijn doorgevoerd. Dat is iets om trots op te zijn. Zo laten we onze gasten zien dat je lekker én bewust vis kunt eten en zo een bijdrage kunt leveren aan het leven onder water”, aldus Robert Visser, Operations Director van Center Parcs. “Ook kunnen onze gasten in alle parken de VISwijzer raadplegen”.
Paul Geraeds, Commercieel Directeur van Center Parcs: “Natuur en milieu zijn belangrijke pijlers van onze strategie, waarbij Center Parcs een duidelijke voortrekkersrol wil vervullen. Zo hebben het WNF en Center Parcs kort geleden in ons park De Kempervennen het Leven in Zee Bad geopend: een educatief bad dat tot doel heeft kinderen en hun ouders kennis te laten maken met de prachtige wereld onder water. Het navolgen van de VISwijzer in onze bedrijfsvoering is een logische volgende stap.”
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.