BNNVARA

Wij zijn voor

Test je kennis over Pride! Doe mee met de Pride Test op maandag 2 augustus, 20.15 uur, NPO 3.

Lodewijk Asscher (08-05-2013)

8 mei 2013

Binnen de PvdA heerst onrust en verdeeldheid over het strafbaar stellen van illegaliteit. In het regeerakkoord is afgesproken dat illegaal in Nederland wonen strafbaar moet zijn. Vorige week heeft het PvdA-congres zich daar tegen uitgesproken, maar partijleider Diederik Samsom bleef bij zijn besluit. Samsom sprak hierover bij Pauw & Witteman.

Gisteren op een ledenbijeenkomst in Eindhoven liet Samsom weten het een lelijke afspraak te vinden, maar volgens hem kan het land geen vallende regering gebruiken. Bronnen binnen de VVD hebben aan NRC Handelsblad laten weten de kwestie geen kabinetscrisis waard te vinden. De partij zou in het uiterste geval best bereid zijn strafbaarstelling van illegaliteit op te geven.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher gaat vanavond in Pauw & Witteman in op de onrust over deze kwestie binnen de PvdA. Ook bespreekt hij de fraude met zorgtoeslagen door Bulgaren. CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt ging in onze uitzending van 3 mei in op de zaak.

Staatssecretaris Frans Weekers liet weten pas kennis van de fraude te hebben gekregen door een uitzending van het tv-programma Brandpunt. Uit de brief die Weekers zaterdag naar de Tweede Kamer stuurde blijkt dat minister Asscher wel eerder op de hoogte was van de fraude.