Sfeerfoto van VARAgids
VARAgids
VARAgids
De VARAgids online heeft uitgelichte artikelen, allerlei winacties, podcasts en het tv-overzicht.
VARAgids

VARAgids' Greatest Gids!

greatest gids online adv gratis

Greatest Gids is een boekwerk met het beste uit de VARAgids van afgelopen dertig jaar. 
Voor VARAgids-abonnees is het boek gratis te lezen op tablet, iPad of smart phone. Vul hieronder het formulier in en u ontvangt dan een downloadlink voor het e-book per mail. Gebruikt u onze gratis app? U kunt ‘m daar ook lezen. 

Wilt u liever een papieren versie?

Over 'Greatest Gids' in de VARAgids

BOEKHOUDING 
DOOR ROY VAN VILSTEREN

Kent u Rémi van der Elzen nog? Rémi van der Elzen, de interviewer met het korte rode haar, die we onder meer zagen in Teevee Studio? Ik zag een groot artikel over haar in een editie van VARA TV Magazine (zoals dit blad een tijd heette) aan het begin van de jaren 90 en dacht: verhip, Rémi van der Elzen, hoe zou het in hemelsnaam met haar zijn?

Ik was al die gidsen aan het doorbladeren vanwege de plannen voor een boek met de beste VARAgids-verhalen van de afgelopen dertig jaar. Het viel op dat een blad dat (met name) het tv-aanbod volgt, eigenlijk altijd de tijdsgeest volgt. In de jaren 90 gaat het bijvoorbeeld over de opkomst van commerciële tv en bijbehorende sterren en is de toon zorgelozer, later schrijft de redactie over bijvoorbeeld de positie van vrouwen in de samenleving (en wat we daarvan op tv zien) of van minderheden in welke vorm dan ook. Steeds zijn het inkijkjes in de tijdsgeest.

Zo stuitte ik op een stuk terug waarin actrice Thekla Reuten (op dat moment 28 jaar oud, in 2004) op bezoek gaat bij Jan Wolkers. Het is een warm, ontroerend, hilarisch maar ook vervreemdende ontmoeting tussen een twintiger en iemand van bijna tachtig, onder meer met de vraag (van Wolkers, aan Reuten): ‘Vinger jij je vaak?’ Of een stuk van Maarten Spanjer, in 2002 op één paginaatje achterin de gids afgedrukt, waarin hij zijn herin-neringen aan castingdirector Hans Kemna (‘Klemnaad’) optekent ver vóór de machtsverhoudingen in de filmwereld onder de loep zouden worden gehouden.

En zo keek ik vanuit deze tijd terug naar al die stukken. Vaak las ik over modegrillen en tv-sterren die ik allang was vergeten, soms beschreef de VARAgids een modegril die tot aan de dag van vandaag invloed heeft. En ik heb veel gelachen. Bijvoorbeeld wanneer Marcel van Roosmalen in 2016 een dagje meeloopt met weerman Piet Paulusma. ‘Binnen negen jaar krijgen we nog een of twee Elfstedentochten. Ik meen dat serieus. Ik wil ook dat je me belt als het zover is en dat je dan zegt: “Piet je hebt gelijk gehad,”’ Of wanneer Beau van Erven Dorens tijdens een interview onder tafel wordt gedronken door zijn held, Ramses Shaffy. Ik las een stuk van Matthijs van Nieuwkerk over Jiskefet. Sonja Barend blikte terug op dat roemruchte interview met Mick Jagger. Martin Bril herinnert zich de televisie van zijn jeugd – en dan met name de verschijning Ria Bremer, zij maakte op de jonge Bril enorme indruk. 

Al deze stukken staan in Greatest Gids – behalve dan dat artikel over Rémi van der Elzen (met haar gaat het overigens goed zie ik online, ze is trainer en coach te Hilversum).

Voor VARAgids-abonnees is het boek gratis te lezen op tablet, iPad of smart phone. Vul hierboven het formulier in en u ontvangt dan een downloadlink per mail. U kunt hier ook de papieren versie tegen kostprijs bestellen. Gebruikt u onze gratis app? U kunt ’m daar ook downloaden.  

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u aan voor de dagelijkse VARAgids Avondeditie!