Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Une Fille Facile (An Easy Girl): ontwapenend maar oppervlakkig drama

  •  
14-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
Une Fille Facile
Een hedonistische zomer in het zuiden van Frankrijk.
Foto credits: Julian Torres / Les Films Velvet
De Franse Rivièra spreekt al jaren tot de verbeelding. Het is de uitgelezen plek om vakantie te vieren en om een ontluikende volwassenheid tot bloei te laten komen. ‘Het belangrijkste in het leven is de keuze van een roeping: maar dat is het lot’, aldus de quote van de Franse filosoof Blaise Pascal in het openingsshot.
De voice-over van de 16-jarige Naïma (nieuwkomer Mina Farid) begeleidt het verhaal van een zomer in Cannes. Ze heeft geen verdere plannen om door te studeren, hoewel ze werkervaring kan opdoen als kok in het hotel waar haar moeder schoonmaakt. Daarnaast kan ze haar beste vriend Dodo (Lakdhar Dridi) begeleiden bij een acteerauditie. Maar dan is er onverwachts bezoek van haar nicht Sofia (Zahia Dehar) uit Parijs en ze toont Naïma de wereld in zijn ontelbare complexiteiten.
Une Fille Facile
De Frans-Algerijnse Dehar krijgt via regisseur en scenarioschrijver Rebecca Zlowtowski de kans om verwachtingen te trotseren. Meer dan tien jaar geleden was de jonge vrouw verwikkeld in een prostitutieschandaal waarbij leden van het nationale voetbalelftal betrokken waren. Met haar vertolking van het cliché rond de seks beluste sociale klimmer laat ze zien dat wijsheid niet altijd ligt bij hen waar van we het verwachten.
Une Fille Facile
Het is een wervelende zomer waarin Sofia interesse toont in oudere mannen met peilloze bankrekeningen. In dit geval, Andres (Nuno Lopes) en Philippe (Benoit Magimel) die hun jacht aanmeren voor een vakantie in Cannes. Het is een viering van de rijke hedonistische geneugten aan de Franse kust.
Une Fille Facile
‘Ik ben niet geïnteresseerd in liefde. Ik hou van sensatie en avontuur’, aldus Sofia. De 22-jarige vrouw manipuleert de wereld naar haar hand en speelt naar eigen inzicht met sociale, economisch en seksuele machtsverhoudingen. Maar zowel Zlotowski als Naïma veroordelen en beoordelen haar keuzes niet - noch de geldverspilling van Andres en Philippe als weergave van hun lege leven.
Het is een dans met de moderne moraliteit waarmee Sofia Naïma’s innerlijke reis inspireert om haar onschuld van zich af te werpen, en Naïma zo een beter begrip krijgt van zowel haar eigen identiteit als de bedrieglijke wereld om haar heen.
Une Fille Facile
Het scenario speelt met de verwachtingen – het blijft immers een coming-of-age verhaal aan de Franse Rivièra – maar geeft er toch een draai aan. Zlotowski stipt uiteindelijk maar licht het effect aan van het kapitalisme op het vrouwelijke lichaam en persoonlijke aspiraties.
Une Fille Facile
Une Fille Facile is een eenvoudige film waar de opeenvolgende dagen van de vakantie leiden tot toevallige ontmoetingen, persoonlijke ontdekkingen, en een licht kritische blik op het menselijke gedrag.
Une Fille Facile (An Easy Girl), vanaf 13 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief