Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

The Mysterious Benedict Society S01E01-02: slimme weeskinderen op boevenjacht

  •  
25-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
The Mysterious Benedict Society
Een kwaadaardig meesterbrein maakt de hele bevolking angstig en paranoïde. Alleen een selecte groep weeskinderen kan hem stoppen!
Overal ter wereld ontvouwt zich een stille ramp: een mysterieuze aandoening, genaamd The Emergency, houdt de bevolking in zijn greep. Het maakt de mensen angstig en paranoïde, waardoor ze vervolgens minder aandacht hebben voor wat er echt belangrijk is. Alleen een kleine en zeer selecte groep weeskinderen, leden van The Mysterious Benedict Society, kunnen The Emergency een halt toeroepen.
Wat apocalyptische thema’s betreft is The Mysterious Benedict Society erg actueel. Wie kan zich tegenwoordig niet in de volgende opmerking van weesjongen Reynie (Mystic Inscho) herkennen: ‘Het voelt alsof er elke dag iets vreselijks staat te gebeuren.’ Via subliminale signalen uitgezonden via de radio en televisie wordt de bevolking constant onwaarheden ingefluisterd, waardoor niemand meer weet wat ze moeten geloven.
The Mysterious Benedict Society
Het grote nadeel: zo’n subtiele vorm van massahypnose vertaalt zich nu niet direct in hele spannende televisie. Iedereen benoemt het angstige gevoel, maar echt zien doen we het niet. Dan spreekt het soort hersenspoeling als in The Incredibles II toch echt meer tot de verbeelding.
The Mysterious Benedict Society
Het is een beetje het terugkerende probleem van The Mysterious Benedict Society. Bijna alles dat in de eerste twee afleveringen voorbijkomt roept vergelijkingen op met andere - en vooral betere - films en series. Een groep wezen die het met enkel hun gezonde verstand moet opnemen tegen een snode tegenstander? Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events. Moeten infiltreren in een hermetisch afgesloten inrichting? Kies maar een James Bond. En de inzet rond het oplossen van het 'drie gloeilampen raadsel' was bij de serie Alice in Borderland toch ook net ietsje hoger (loste je het raadsel niet binnen de aangegeven tijd op, dan kostte dit je je leven). Oké, deze laatste serie valt niet echt binnen familievermaak, maar je begrijpt het idee. 
The Mysterious Benedict Society
Wat ook niet echt meehelpt is dat de serie nogal traag op gang komt. De eerste aflevering is één langgerekte toets, waarin onze helden, de logische Reynie, de praktische Kate (Emmy DeOliveira), de weerbarstige Constance (Marta Kessler) en wandelende encyclopedie Sticky (Seth Carr, de jonge Killmonger in Black Panther ), voor het eerst samenkomen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
The Mysterious Benedict Society
Voor de kijker komt het allemaal minder als een verrassing, aangezien alle hoofdrolspelers helemaal direct al aan het begin aan ons geïntroduceerd werden. Dus wanneer Reynie, Sticky, Kate en twee andere kandidaten als laatste zijn overgebleven voor een test, is de uitkomst niet heel erg onverwacht. En dan is er nog Constance, die wat betreft onaangename persoonlijkheid toch beter in Charlie and the Chocolate Factory past. Maar, zo bezweert Meneer Benedict (Tony Hale, Arrested Development ) de andere kinderen wanneer ze verhaal komen halen: er schuilt meer achter Constance dan je op het eerste gezicht zou denken. Daarnaast heeft ze nog een belangrijke rol te vervullen.
The Mysterious Benedict Society
Die laatste uitspraak doet dan weer denken aan die van Gandalf over Gollum in The Lord of the Rings. Maar of het verhaal van Constance zal eindigen in een actieve vulkaan, dat valt te betwijfelen.
The Mysterious Benedict Society S01, vanaf 25 juni 2021 wekelijks op Disney+, waarbij er wordt afgetrapt met twee afleveringen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief