Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

One More Time: Groundhog Day maar dan Zweeds en matig

  •  
21-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
_DSC5917_Robert Eldrim_v0

Op haar veertigste verjaardag wenst Amelia dat ze weer terug kon naar haar tienertijd. Dat gebeurt vervolgens in film die nooit meer wordt dan een nostalgische gimmick. 

Foto credits: Robert Eldrim / Netflix

Het leven is niet wat de Zweedse Amelia (Hedda Stiernstedt) had durven hopen. Op de dag dat ze 40 jaar wordt verlangt ze terug naar haar achttiende verjaardag. Toen ze nog dromen had. Toen ze het meest populaire meisje uit haar dorp was. Terwijl Amelia haar verdriet verdrinkt in een restaurant ziet ze hoe haar hartsvriendin van toen (Tove Edfeldt speelt Fiona), waar ze al jaren geen contact meer mee heeft, een stapel pizza’s in ontvangst neemt. De twee zijn op dezelfde dag jarig en Fiona heeft wél een groep intimi waarmee ze dat gaat vieren. Eigenlijk heeft, zo blijkt al snel, Amelia een hoop fouten uit haar verleden goed te maken. En gelukkig kan dat ook: door een gelukkige samenkomst van omstandigheden wordt ze geteleporteerd naar 2002.

Zodat Amelia haar achttiende verjaardag nog eens over kan doen. Al snel blijkt echter dat ze nadat ze op de dag in kwestie in slaap valt de volgende dag wéér op dezelfde dag wakker wordt. Tja, Groundhog Day (1993) maar dan Zweeds. Overigens wordt er in de film ook schaamteloos verwezen naar de klassieker met Bill Murray; een beetje flauw, omdat het gebrek aan inspiratie dat makers hebben daardoor nog flagranter is. Niettemin hebben ze een excuus om weer even terug te flitsen naar een recent verleden toen Nokia’s nog salonfähig waren, evenals de iPod en cd’s.

_DSC0906_Robert_Eldrim

In de film speelt een tijdcapsule een belangrijke rol, maar de film zelf is ook een tijdcapsule, opgetrokken in allerlei kleurrijke artefacten, waaronder kekke outfits uit die tijd. En de muziek, waaronder Nelly en Wheatus, kan natuurlijk ook niet ontbreken. Maar het is wel allemaal een gimmick. Een flauwe gimmick. En ook nog eens voorspelbaar: zodra Amelia haar fouten van toen herstelt mag ze weer terug naar haar eigen leven 20 jaar verderop. Dan is het leven ineens wel weer de moeite, zoiets. Deze mag je gerust overslaan. 

One More Time, vrijdag vanaf 21 april 2023 bij Netflix

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief