Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Navarasa S01E01: goed acteerwerk; te theatraal

  •  
08-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Navarasa
Openingsaflevering van Indiase anthologieserie over de menselijke emoties is moeilijk te volgen en tamelijk nietszeggend.
In de Indiase anthologieserie Navarasa staat in elke aflevering een emotie centraal. De reeks is gemaakt door prominente namen uit de Tamilcinema, uit de gelijknamige Zuid-Indiase staat. Navarasa opent met een studie naar compassie. Een jonge man (Ashok Selvan) heeft een moord op zijn kerfstok en dwaalt door zijn gedachten. Hij moet lijden, wordt in de voice-over geïnsinueerd. Vervolgens zien we een rouwdienst in ere van de vermoorde man. En de jonge man die berouw toont en in zijn imaginatie – of is het echt? – in gesprek raakt met de man wiens leven hij heeft ontnomen.
De man prevelt dat hij de ‘schaduw’ zal zijn van de jongen. Een metafoor voor dat de man aan het geweten van de jongen zal blijven knagen als hij niet met zichzelf in het reine komt. Althans, zo oogt het. Want in de aflevering getiteld Karuna presenteert filmmaker Bejoy Nambiar een nogal abstract, klinisch drama. Een beetje in de stijl van de theaterstukken van Arthur Miller. Dat is tegelijkertijd de achilleshiel van Karuna: het drama is theatraal, en bij vlagen ook moeilijk te volgen, alsof je in een koortsdroom van je buurman bent beland. Er wordt overigens wél goed geacteerd, op enkele onnodige melodramatische momenten na.
Navarasa
Maar is dit iets waarvoor je mensen ’s nachts wakker moet maken? Vooralsnog niet. Misschien had Nambiar een nog eigentijdsere variant op het thema moeten maken. In plaats van een theatraal, bijna Shakespeareaans, drama dat uiteindelijk tamelijk nietszeggend is. De moraal van het verhaal laat zich al raden: compassie, of medeleven, kan zich zelfs aandienen bij een moordenaar die vanuit het al dan niet denkbeeldige hiernamaals door zijn slachtoffer wordt vergeven. Omdat hij eindelijk de ernst van zijn daad is gaan inzien. Zoiets.
Navarasa S01, vanaf 6 augustus 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief