Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Eerherstel

26-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
coen verbraak
DOOR JOHAN REIJNEN
Coen Verbraak is de winnaar van de 12de Sonja Barend Award voor Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat. Een man met een missie.
Ben je verrast door de keuze van de jury?
Zeker. Ik had eigenlijk verwacht dat Matthijs van Nieuwkerk zou winnen. De man is van enorme betekenis voor het televisie-interview dus dacht ik die gaat naar hem voor het gesprek van een uur met Selma van de Perre. Met die keuze had ik prima kunnen leven. Toen de Top 10 van dit jaar bekend werd heb ik natuurlijk gekeken naar welke interviews ik zelf gezien had en dan oordeel je toch vakmatig. De ene vind je goed en een ander wat minder. Ik vond mijn project niet mislukt, dus was het fijn dat ik er bijzat. Fijn, omdat ik het gevoel had dat door de gesprekken in de drie afleveringen die ik voerde het beeld over Dutchbat een beetje gekanteld was. ‘Als je alleen Dutchbatters interviewt, loop je het gevaar dat je maar één kant van het verhaal te horen krijgt,’ zei Twan Huys in de VARAgids, zonder dat hij ook nog maar één seconde van de serie gezien had, maar dat pakte gelukkig anders uit.

Op Onze jongens in Java kreeg ik via mijn website meer dan 1000 reacties. Mensen mailden me dat ze nu eindelijk begrepen wat hun vaders hadden meegemaakt in Indië. Toen dacht ik: meer dan duizend reacties, dat kan nooit meer overtroffen worden. Dus wel, want de reacties na Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat waren nog veel massaler. Heel bijzonder dat dat gebeurde. Geert Wilders zei in de Tweede Kamer tegen Anne Mulder (een van de Dutchbatters die in de reeks aan het woord komen en tot voor kort Kamerlid was voor de VVD, JR): ‘Ik wil u even buiten dit debat om mijn complimenten maken, ik heb u gezien in de serie over Srebrenica. U bent geen lafbek, maar juist heel moedig.’ En dat in een Kamerdebat. Bijzonder dat het in dat gremium ook werd opgepikt.

In 2013 won je ook al, toen met het gesprek met Rijkman Groenink in Kijken in de ziel. Wat deed de prijs destijds met je?
Het magische is dat de naam en persoon van Sonja Barend aan de prijs verbonden zijn. Haar naamgeving heeft toch een enorme impact. Iedereen sprak me er daarna op aan. Als de award de Wim de Vries Prijs had geheten was het effect toch totaal anders geweest. Iets van de magie van haar naam straalt af op de winnaar. En ik vind het ook elk jaar heel bijzonder dat ze hem zelf uitreikt. Dat komt de bekendheid van de award ook enorm ten goede.

Lees verder in VARAgids 44 vanaf pagina 26.

Meer over:

#artikelen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief