Logo VARAgids
Alles over tv, series, films en podcasts

Alledaagse waardigheid: documentaire in oktober te zien bij de NPO

  •  
03-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
19okt-Philomena-Essed-tijdens-de-Spinozalezing-2022

© NTR

Regisseur Ida Does (Nieuw licht) schetst met haar nieuwe documentaire een beeld van de strijd die hoogleraar Philomena Essed al jaren voert tegen racisme.

Op donderdag 19 oktober is de documentaire Alledaagse waardigheid te zien op NPO 2. De film schetst een portret van antiracisme-pionier Philomena Essed (hoogleraar Critical Race, Gender and Leadership Studies), die veertig jaar geleden Alledaags racisme – het eerste boek over racisme in het ‘tolerante’ Nederland - uitbracht. Met prominente figuren als Gloria Wekker, Marion Bloem, prinses Irene en Anja Meulenbelt, en met een nieuwe generatie activisten, onderzoekt Alledaagse waardigheid de betekenis van het werk van Essed. Waarom is antiracisme zo onmisbaar voor het bevorderen van een inclusieve samenleving? En uit welk hout moet je gesneden zijn om dit thema als vrouwelijke wetenschapper en pionier aan te snijden en daar decennialang mee door te gaan? De documentaire werd geregisseerd door Ida Does (Nieuw licht).

Alledaagse waardigheid is donderdag 19 oktober om 22.20 uur te zien op NPO 2.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief