De historische dagelijkse talkshow

Pauw & Witteman

28-01-2014
Vandaag is het de dag dat bekend werd dat er een nieuw onderzoek wordt gedaan naar Volkert van der Graaf. Door het onderzoek moet naar voren komen wat de psychische toestand van de moordenaar van Pim Fortuyn is. Justitie wil weten hoe groot de kans is dat hij opnieuw in de fout gaat. We spreken erover met onze gasten. Onder meer met CDA-Kamerlid en oud-rechter Peter Oskam.

Acht mensen die naar Syri wilden reizen hebben geen geldig paspoort meer. Nationaal Cordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof verklaarde hun paspoort ongeldig om te voorkomen dat zij zouden deelnemen aan de strijd in het land. De paspoorten zijn vervallen verklaard omdat deze jongeren ook een dreiging in Nederland kunnen vormen, volgens Schoof. Het is voor het eerst dat de NCTV een dergelijke maatregel heeft genomen. Vanavond spreken we erover met Abdelkarim Honing, die Nederlandse Jihadstrijders kent.

Mensen die een Persoonsgebonden Budget (PGB) voor persoonlijke verzorging en begeleiding ontvangen, krijgen sinds begin dit jaar 5% minder. Het is het gevolg van rijksbezuinigingen op de gezondheidszorg. Onder begeleiders van mensen met een PGB is de zorg groot dat er de komende jaren nog verder gekort gaat worden. In Pauw & Witteman een gesprek over de vraag of de PGB's hoog genoeg, te hoog of te laag zijn met Arjen Schotel, wiens broer een PGB krijgt.

De Mongol Derby in Mongoli is n van de meest extreme paardenraces in n van de meest onherbergzame landen. De Amsterdamse Frederique Schut deed er in 2011 aan mee en schreef er het boek 'Missie Mongoli' over. In de langste race ter wereld wordt in tien dagen duizend kilometer afgelegd over de Mongoolse steppe op de ruggen van lokale, half wilde ponys. Frederique Schut groeide op in Leiden. Ze studeerde psychologie, lingustiek en cognitieve neurowetenschap aan de Universiteit van Utrecht, communicatiewetenschap in Singapore en Tekst & Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. De liefde voor schrijven bloeide op tijdens het vak journalistiek, maar gaat al veel verder terug: op zolder vond ze dozen met oude dagboeken, verhaaltjes en zelfgemaakte tijdschriften. In maart 2012 debuteerde ze met de roman 'Met Muijs'.

De Volkskrant gaf maandag de voorstelling 'Karakters' van Kasper van Kooten vijf sterren. Vandaag beoordeelde NRC Handelsblad dezelfde show met n ster. Is zijn nieuwe voorstelling nou productief en vernieuwend of krijgt de toeschouwer te maken met fletse anekdotes en amateurpoezie? Vanavond mag Van Kooten die vraag zelf beantwoorden. In de voorstelling 'Karakters' gaat een groep BN'ers naar een peperdure groepstherapie in een Zuid-Franse villa. Onder leiding van de eigentijdse topgoeroe Franklin zoeken de uiteenlopende hotshots van de glamour verwoed naar zichzelf. Ze ontkomen maar moeilijk aan de rol van BN-er, tot het bizarre moment waarop ze een groepsdoorbraak beleven en hun ware ik wel moten tonen. Karakters wordt na Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel Kasper van Kootens tweede cabaroman: een zelfgeschreven boek waarop hij zijn voorstelling baseert. Verhalend cabaret waarin meerdere personages in sneltreinvaart de fictieve revue passeren. Kasper toont zijn Karakters.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.