Sfeerfoto van Pauw
Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Pauw

1 sep 2014
Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag kreeg deze zomer forse kritiek op zijn optreden rond de demonstraties van de Islamitische Staat (IS). Er werd hem verweten dat hij op vakantie was, terwijl er onrusten waren in 'zijn' stad. De PVV eiste zijn vertrek, maar een meerderheid van de gemeenteraad vond dat hij mocht blijven. Wel kondigde hij aan dat twee maanden lang geen demonstraties in Schilderswijk toegestaan worden. Vanavond kijkt PAUW met Van Aartsen terug op de zomer en blikt hij vooruit op de vraag hoe Van Aartsen de ronselpraktijken van onder meer haatimams wil aanpakken.

De wereld staat in brand. Dagelijks zijn er doden te betreuren in Oekrane en Syri, maar ook in andere delen van de wereld is het onrustig. PAUW kijkt terug op de afgelopen maanden met de Minister van Defensie, Jeanine Hennis Plasschaert. Haar ministerie krijgt volgend jaar 100 miljoen euro extra. Een trendbreuk, want al jaren wordt er bezuinigd op het leger. Waarom komt er nu toch geld bij?

Volgende maand begint Alain Clark aan zijn eerste theatertour en trekt hij langs meer dan dertig theaters in Nederland om in een intieme setting de verhalen achter zijn muziek te delen. Het theaterprogramma draagt dezelfde naam als zijn laatste album Walk With Me, dat begin dit jaar uitkwam. De grote vraag is natuurlijk of Alain Clark de Nederlandse inzending zal zijn voor het Songfestival in 2015, waarmee hij in de voetsporen kan treden van Anouk en de Common Linnets.

Martijn Koning opende afgelopen vrijdag de Uitmarkt, waarmee het nieuwe culturele seizoen in Amsterdam werd afgetrapt. Daarnaast is hij genomineerd voor de Neerlands Hoop cabaretprijs, die aanstaande zondag 7 september wordt uitgereikt tijdens de Nederlandse Cabaretdagen. Vanavond treedt hij op in onze uitzending.

Het Poziegeschenk wordt volgend jaar geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Dit maakte de Nederlandse dichter zojuist bekend tijdens de eerste uitzending van PAUW. Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt sinds zes jaar in Genua, Itali. Pfeijffer won eerder dit jaar de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba. De Pozieweek opent op 29 januari met Gedichtendag en eindigt 4 februari 2015 met het Gedichtenbal. Het thema van de week is Liefde, onder het motto Met zingen is de liefde begonnen.