Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Zorgpersoneel: situatie afgelopen jaar verslechterd

17 nov 2015
  •  
leestijd 2 minuten
De helft van de medewerkers in de zorg vindt dat zij met te weinig personeel op de werkvloer staan. Dat blijkt uit een enquête van het FNV onder 3700 zorgverleners. Het onderzoek is precies één jaar na de dood van Ben Oude Nijhuis gepubliceerd. Hij zette de problematiek opnieuw op de kaart omdat hij vond dat zijn vrouw Sjaan in verpleeghuis WZH in Den Haag verwaarloosd werd.

De uitkomsten die het FNV publiceert zijn slechter dan die van vorig jaar. Waar toen nog 30% van de medewerkers aangaf wel eens met uitdroging of ondervoeding te maken te hebben gehad, is dat nu 40%. Ook blijkt uit de cijfers dat steeds meer zorgverleners bewoners wel eens meer dan een uur zonder professioneel toezicht moeten laten zitten.

De zorg voor Sjaan Oude Nijhuis is wel verbeterd. “Ze ziet er keurig uit, haar haren altijd in een permanentje, en ze krijgt haar medicatie op tijd. Als ze die niet wil innemen, blijft het personeel er net zo lang bij staan tot dit gebeurt. Ik word constant op de hoogte gehouden: van een griepje tot een aanpassing aan haar rolstoel. Alles wordt gemeld,” zegt dochter Yvonne vandaag in het AD . Zelf controleert ze nog wel iedere week de kasten om te weten of haar moeder wel schone kleren aan heeft. “De strijd van mijn vader is niet voor niets geweest. Was dat maar overal zo. Je kunt Facebook nog niet openen of je ziet al een triest verhaal voorbij komen over de zorg voor iemands vader of moeder.”

Ben Oude Nijhuis vertelde vorig jaar november in Pauw het verhaal van zijn vrouw en dat van de moeder van staatssecretaris Martin van Rijn, die allebei dementerend zijn. “Soms loopt de urine langs haar benen,” was de klacht. In de uitzending ging Oude Nijhuis in gesprek met Van Rijn. Twee weken later overleed hij. De kijkers van Pauw riepen hem een maand later uit tot de ‘Held van het jaar’.