Sfeerfoto van Pauw

Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

Voor €2 miljoen ben je Cypriotisch staatsburger. (De EU krijg je erbij)

19 sep 2017
  •  
leestijd 2 minuten
passport
De Europese Unie is voor welvarende zakenlui van buitenaf een aantrekkelijke douane-unie. Cyprus biedt deze mensen een kans. Als iemand genoeg investeert, krijgt diegene een ‘gouden visum’. Met dit paspoort kun je in de Unie verblijven en vrij reizen in het Schengengebied. De investeringen van de nieuwe burgers levert het eiland ongeveer 4 miljard euro op.

Uitgelekt

De Britse krant  The Guardian heeft een lijst in handen gekregen met daarop de namen van rijken die een EU-burgerschap op Cyprus hebben verkregen. Onder de nieuwe burgers van Cyprus vond de redactie een aantal discutabele figuren: een vriend van de Syrische president Assad en een aantal Russische oligarchen, die worden verdacht van corruptie.

Permanent

Vanaf 2013 is er op Cyprus een nieuwe procedure om het burgerschap te kopen. Deze procedure houdt in dat een aankoop van minimaal 2 miljoen euro aan vastgoed of een minimale investering van 2,5 miljoen in bedrijven of staatsobligaties voldoende is om jezelf Cyprioot te noemen. Daarnaast moet een persoon zich eens in de zeven jaar op het eiland bevinden. De Cypriotische autoriteiten ontkennen de alternatieve motieven van hun nieuwe burgers. Zij stellen dat het hier om oprechte investeerders gaat die een permanent verblijf op het eiland willen.

Pervers

Ana Gomes, een Portugees lid van het Europees Parlement, vindt het kwalijk dat een land zijn burgerschap zomaar verkoopt. Zij vind het toelaatbaar dat landen burgerschap verstrekken, om talent te lokken op het gebied van kunst of sport. Het burgerschap kopen daarentegen vindt ze ‘immoreel en pervers’. Cyprus biedt namelijk als lidstaat het EU-burgerschap aan discutabele zakenlieden die in het grijze gebied handelen.

Kushner

Cyprus is niet het eerste land dat investeerders probeert te lokken in ruil voor burgerschap. In 1984 was de eilandenstaat St. Kitts en Nevis de eerste die een schema opzette om investeerders te lokken. Sindsdien zijn er meerdere bedrijven die de allerrijksten aan een tweede, of zelfs derde nationaliteit kunnen helpen, in ongeveer tien landen, het Verenigd Koninkrijk incluis. Van de schoonzoon van president Trump, Jared Kushner , is bekend dat hij Chinese investeerders probeerde te lokken met visums voor de VS.

Reputatieschade

De kopers van het burgerschap treft juridisch geen blaam, toch sturen het Europees Parlement en de Europese Commissie afzonderlijk aan op meer onderzoek. Op Portugal is er een onderzoek gestart naar ambtenaren en bezitters van het 'gouden visum'. Cyprus claimt echter op het goede spoor te zijn. Ze hebben laatst een corrupte Syrische zakenman zijn burgerschap afgenomen, volgens de Cypriotische autoriteiten bewees dit hun bereidheid om sancties uit te voeren.

Meer over:

, , ,