Sfeerfoto van Pauw
Pauw
Pauw

Elke werkdag om 23:00 uur opnpo1

PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.
Pauw

"Verpleeghuizen verspillen jaarlijks 1 miljard"

5 mrt 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Van de 5,3 miljard euro die de overheid ieder jaar uitgeeft aan verpleeghuiszorg in instellingen, wordt door verpleeghuizen ruim 1 miljard verspild. Van dat geld zouden 30.000 fulltime verzorgenden aangesteld kunnen worden, stelt Max-directeur Jan Slagter donderdagavond in Pauw. Het tehuis wordt vernoemd naar Ben Oude Nijhuis, die man die eind vorig jaar de zorgproblematiek op de kaart zette.
Voor Slagter reden om een eigen verpleeghuis te openen. In 2016 moeten de deuren opengaan. “Ik wil bewijzen dat het met het beschikbare geld wel degelijk mogelijk is goede verpleeghuiszorg te bieden”, aldus Jan Slagter. “Het roer moet nu echt om!”

Uit Max-onderzoek blijkt dat het geld wordt verspild aan te hoge energierekeningen (115 miljoen per jaar), te dure inkoop van goederen zoals incontinentiemateriaal (200 miljoen per jaar) en onnodige bureaucratie (100 miljoen per jaar). Daarnaast gaat veel geld bedoeld voor zorg naar onnodige medicatie (16,5 miljoen per jaar) en overbodige overhead (100 miljoen per jaar). Verder blijkt dat bijna de helft van de warme maaltijden aan het einde van de dag in de vuilnisbak verdwijnt (200 miljoen per jaar).